Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Den triste nyheten om Ari Behns død er toppen av et isfjell. Altfor mange menn sliter, og deres lidelser tas ikke på alvor.

Ari Behns selvmord er en skremmende påminnelse over hvordan mange menn sliter av ulike grunner i dette moderne samfunnet vårt. Han er kjendis, hans død vil alle få vite om, og mange vil ytre sin sorg og sin medfølelse.

Hundrevis av mennesker i Norge tar sitt liv hvert eneste år. En stor majoritet av dem er menn, og deres dødsfall forbigås i stillhet. I debatter om likestilling handler det stort sett alltid om at det ikke er nok kvinner i toppsjiktet, men få ser ut til å forstå at menn også totalt dominerer bunnsjiktet. Det er de hjemløse, de ensomme, noen av de aller fattigste.

annonse

Etter å ha kondolert og vist vår medfølelse til de pårørende i denne tunge tiden, er vi nødt til å løfte blikket, og se konteksten. Menn sliter i samfunnet vårt, mens fokus i debatten alltid ligger på hva som er best for kvinner.

Les også: Markerte mannsdagen med foredrag og appeller: – Likestillingsloven sier rett ut at kvinner kan særbehandles

Noe er galt

annonse

Man bør ikke spekulere særlig i hva som egentlig skjedde med Ari. Men dette bør være en oppvekker for noen og enhver. Noe er galt i samfunnet vårt. Noe er råttent i debatten. Vi har for eksempel et rettssystem som favoriserer kvinner, som har mye lettere for å få sympati.

Mange menn opplever å miste samvær med sine barn, samtidig som de må betale i dyre dommer. Menn som får sine barn bortført av barnemor må betale bidrag til kidnapperen, men ikke vice versa. Mange kvinner utnytter menn. I stedet for å vokse opp og forsørge seg selv, presser de så mye de kan ut av en mann.

Skraphaugen

Man har menn for å få ting. Materielle goder, penger og opplevelser. Menn skal betale, kvinner skal bestemme, later til å være det nye mantraet blant mange kvinner. Det åpenbart urettferdige i denne innstillingen blir altfor sjelden utfordret i samfunnsdebatten. Menn som ikke strekker til havner dessverre ofte på skraphaugen.

Dette er en av de viktigste likestillingsdebattene i dagens Norge, men tas likevel ikke på alvor, tross det åpenbare i det hele. Noe er galt. Noe er råttent i samfunnet vårt.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon