Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Da den profilerte advokaten, Unni Friis, skulle bistå en psykotisk svensk borger i Oslo tingrett lille juleaften, nektet hun å forsvare klienten, dersom han satt ved hennes høyre side.


Dette på bakgrunn av frykt for utagerende og voldelig adferd. Advokaten hadde forsøkt å få til en dialog med siktede på cella før selve fengslingsmøtet, men hun skjønte etter 10 – 15 sekunder at videre nærkontakt med klienten kunne resultere i en voldshandling.

Rettens administrator, dommerfullmektig Espen Ostling, godtok advokatens ønske. Og advokat Unni Friis, som blant annet forsvarer Philip Manshaus, er ikke akkurat kjent for å frykte egne klienter.

annonse

Uberegnelig

Mannen hadde rømt fra en psykiatrisk avdeling i Sverige, der han soner en dom. Han var derfor etterlyst av svenske myndigheter, og ble varetektsfengslet i påvente av en utlevering. Retten skulle ta stilling til utleveringsbegjæringen fra Sverige.

Siktede fremsto som fullstendig uberegnelig. Han hevdet å være «ambassadør», og kunne derfor ikke pågripes eller straffes relatert til det internasjonale regelverket vårt samfunn er basert på. I tillegg, var han verbalt aggressiv, spesielt overfor egen advokat, og mot til dels rettens administrator.

annonse

Plassert midt i lokalet
Deretter ble det tilrettelagt at mannen skulle sitte på en stol midt i rettslokalet, samt at politibetjentene skulle stå eller sitte rundt ham.

Dette fordi at et eventuelt umotivert voldelig utfall umiddelbart kunne bli nøytralisert.

Tre politibetjenter
Mannen ble også ført inn i rettslokalet under overvåking av tre politibetjenter.

Når det gjelder fremstillinger for varetektsfengsling, er normalen at det kun er to polititjenestemenn som følger og passer på de som er pågrepet og videreføres til fengsling.

Rømte
Mannen har rømt fra en psykiatrisk avdeling i Sverige, der han soner en dom.

Han er svensk borger, og ble pågrepet av norsk politi 20 desember. Deretter ble det klarlagt at det foreligger en Nordisk arrestordre på denne personen datert 16 desember 2019.

annonse

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon