20190502. Jon Helgheim, nestleder i Frps innvandring- og integreringsutvalg, under fremleggelsen av utvalgets første delrapport. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Arne Viste er forretningsmannen fra Sola som i oktober ble dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

I tillegg ble hans selskap Plog AS tillegg dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner samt til en inndragning av 1,4 millioner kroner. 52-åringen erkjente de faktiske forholdene, men ikke straffskyld.

– Dette handler om situasjonen til flere tusen mennesker som lever i Norge. Når jeg leser dommen, er det ikke noen særlige oppsider å se for dem det gjelder, sa Viste til Stavanger Aftenblad. Dommen ble senere anket, og Viste sier han er villig til å kjøre saken helt til menneskerettighetsdomstolen.

annonse

Det spesielle med saken var at Viste anmeldte seg selv til politiet, og ikke forsøkte å holde saken skjult. Han ville ha saken vurdert av retten.

Dette i motsetning til tidligere biskop Gunnar Stålsett, som ble idømt en bot på 10.000 kroner for å ha hatt en ureturnerbar kvinne fra Eritrea ansatt ulovlig i 14 år. Dommen førte til en innsamlingsaksjon til støtte for biskopen som har samlet inn over 250.000 kroner.

Les også: Send gloriepusseren i fengsel

Hylles

annonse

Tidligere i desember ble Arne Viste tildelt årets Petter Dass-pris av avisen Vårt Land. Nå er det Stavanger Aftenblad som hyller Vistes kamp for ureturnerbare asylsøkere. 28. desember ble han tildelt Aftenbladets statuett.

Viste beskrives som en David i kamp mot Goliat, alene mot overmakten, som bruker all fritid til «den store saken, kampen for de uretunerbare».

– Men hvorfor akkurat denne saken? Verden er jo full av urett.

– Vi inviterte en flyktningfamilie på middag. Da oppdaget jeg uretten. Samtidig leste jeg at loven sier at arbeid er en menneskerett. Likevel får ikke disse menneskene jobbe. Det var første steg. Enkeltskjebner, men samtidig den totale arrogansen fra myndighetenes side i disse spørsmålene. Jeg reagerte på at ingen andre reagerte. Dette kunne ikke fortsett i stillhet. Noen måtte bruke utestemme, sier Viste.

I begrunnelsen for tildelingen skriver Aftenbladet:

annonse

«Det er noen som slåss mot et regelverk de mener fratar mennesker livsmot og de rettighetene de skal ha.
Det er noen som kjemper mot praksis, regler og lover fordi de mener andre lover er viktigere, enten det er grunnloven eller menneskerettighetene.
Vinneren av Aftenbladets Statuett er en slik mann.»

Jon Helgheim reagerer:

Jon Helgheim er innvandringspolitisk talsmann for Frp. På Facebook reagerer  Helgheim på det han beskriver som «nok et eksempel på at noen mener egen moral bør gå foran norsk lov»:

– Viste blir hyllet av Stavanger Aftenblad for å ha ansatt ulovlig arbeidskraft, fordi de mener vi bør ha mykere innvandringspolitikk. Konsekvensene av slik oppmykning ville blitt at flere grunnløse asylsøkere vil komme, og færre som virkelig trenger det ville fått hjelp. Det ville med andre ord bare gjort at naive asylaktivister ville følt seg bedre, men ingen ville fått det bedre.

– Det som virkelig kunne gjort en forskjell for de som virkelig trenger det, er å stoppe asylinnvandringen og heller bruke pengene på å hjelpe langt flere av de som lider mye mer, for eksempel i grusomme flyktningleire.

– Noen lider på grunn av deres irrasjonelle følelser. Godhetstyranni heter det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon