Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortinget er nødt til å sette ned en egen granskningskommisjon for trygdeskandalen, sier jussprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg til Aftenposten.

– Enten har ikke statsråden og statsministeren forstått alvoret i Nav-skandalen når de beholder inhabile granskere. Eller så er det noen som ikke vil ha snudd alle stener i saken, sier Høgberg til avisen.

Regjeringen har vedtatt å beholde granskerne Finn Arnesen og Jens A. Skoghøy, selv om Justisdepartementet har erklært dem «delvis inhabile», fordi de var dommere i en høyesterettssak om trygdeeksport i 2012.

annonse

– Deres befatning med Nav-skandalen som høyesterettsdommere gjør at deres inhabilitet smitter over på hele arbeidet. Det vil kunne få betydning for hvordan disse to medlemmene bedømmer andres ansvar i Nav-skandalen, hvordan de påvirker øvrige medlemmer og ledelsen av sekretariatet, sier professoren.

I en pressemelding skriver Arbeids- og sosialdepartementet at de mener at den ene saken er så avgrenset at det ikke utgjør et habilitetsproblem.

«I vurderingen fra Lovavdelingen vises det til at granskingsarbeidet er meget bredt anlagt, og at en lang rekke personer på ulike måter har hatt å gjøre med saksforhold som kan reise spørsmål om forholdet til EUs trygdeforordning. Lovavdelingen kunne derfor ikke se at Arnesen og Skoghøys befatning med én av mange sider av sakskomplekset er inhabiliserende for granskingsarbeidet som helhet.”, heter det i pressemeldingen som ble sendt ut tredje juledag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon