Kristoffer Joner er en av mange som vil evakuere barna i Moira-leiren. Skjermdump Facebook
annonse

En kampanje på Facebook har samlet inn penger for å sende utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Moira-leiren.

«De mener utenriksministeren må reise til Moria-leiren i Hellas og se forholdene barn lever under – med egne øyne», skriver VG.

I oppropet ber psykiater Katrin Glatz Brubakk og artist/sykepleier Marthe Christine Valle folk om å skrive mail til utenriksministeren. Videre skriver de:

annonse

«Endring skjer bare om vi er mange som skriver! Engasjement er den beste julegave du kan gi flyktningebarna.»

«Dette er en humanitær katastrofe som må løses politisk! Barna fra Moria må få et trygt hjem. Paven tilbyr det, Berlins borgermester og Frankrike tilbyr det. Nå er det på tide at Norge følger etter. Krev at barna i Moria evakueres!»

Tanken er å spleise på en flybillett til utenriksministeren, slik at hun kan reise ned for å besøke Moira-leiren. Valle med flere stiller opp som guider.

annonse

Støttes av kulturpersonligheter

Flere fra kulturmiljøet støtter aksjonen. Bloggeren Kristin Gjelsvik har besøkt leiren, og var tidlig ute med støtte. Hun skriver på sin blogg:

«De stod bak høye gjerder og presset seg frem, og de små barna klamret seg rundt beina til foreldrene sine. Små. Uskyldige. Sultne (…) Jeg gråter ofte. Jeg gråter hver gang jeg tenker på disse stakkars barna – både de jeg møtte den gangen, men også de jeg leser om i dag… I hvert fall etter at jeg selv ble mor.»

En rekke andre stiller opp med bilde av seg selv og en plakat med teksten: «Evakuer barna fra Moira!». Blant annet forfatter Vigdis Hjort og skuespiller Paul Ottar Haga.

Også skuespiller Kristoffer Joner stiller opp:

annonse

– De tusenvis av menneskene som jobber der trenger en retning. De kjemper en håpløs kamp, som de føler at de taper, sier Joner til VG.

– Dette er bare en liten prøvelse sammenlignet med det som kommer. Vi kommer til å oppleve store kriser i tiden fremover, og vi er nødt til å lære å håndtere dem. Dette er bare starten.

Kristoffer Joner er kjent for flere utspill med formål om å endre norsk asylpolitikk i mindre streng retning. I 2017 ble han anklaget for å  lure folk i en reklamekampanje til inntekt for Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) i samarbeid med reklamebyrået Anorak.

Les også: Nok er nok: Vi lever ikke lenger i et demokrati, men et emokrati

Reaksjoner

Utspillet vekker reaksjoner. Hanni Afsar er samfunnsdebattant og skribent for Human Rigts Service. Afsar sparer ikke på kruttet i sin kommentar på Facebook:

– Det er 22 millioner barn på flukt fra krig og katastrofer i verden. Millioner barn dør før sin femårsdag.

– Effektiv bistand er å hjelpe barna i lokalsamfunnet de er en del av.

annonse

– Det slår ikke sjeldent feil når kjendiser, kunstnere, artister og psykologer engasjerer i bistands- og innvandringsspørsmål. De kunne like så godt stukket huet ned i dass.

Simen Sandelien er medlem av Asker Høyre. Han er aktiv i debatten rundt innvandring og integrering. Hans arena er som oftest Facebook, men han har også skrevet artikler for både HRS, Document og Resett.

Sandelien skriver:

– Hvorfor gjør VG seg til talerør for tanketom asylaktivisme fra sosiale medier på denne måten?
Påstandene til aktivistene er at migrantene i leiren Moria må «evakueres». Hvor skal de evakueres? Videre inn i Europa?

– Hva gjør vi med migrantene som kommer neste år? Hva med de som kommer året etter det? Dette har ikke aktivistene noe svar på. Og de blir heller ikke spurt.

– Tøm gjerne leiren Moria. Men migrantene må sendes tilbake. Kostnadene og risikoen med ta dem videre inn i Europa er for stor.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse