En ansatt på McDonald's. Foto: REUTERS/Brendan McDermid
annonse
annonse

Lønnen til de mest lavtlønnede arbeidstakerne i USA stiger i sitt raskeste tempo på mer enn et tiår – raskere enn for mellommanagement og sjefer.

Ifølge Wall Street Journal er dette et tegn på at det amerikanske arbeidsmarkedet har strammet seg tilstrekkelig for å gi utslag i økte lønninger til mest lavtlønnede. Økningen i lønningene for ukvalifiserte lønnstakere har akselerert siden begynnelsen av 2018, og forrige måned matchet de tempoet til høykvalifiserte arbeidere for første gang siden 2010.

Lønnsveksten for arbeiderklassen har fortsatt dette året, som gjør at arbeidsledigheten i USA har falt nå til sitt laveste på et halvt århundre.

annonse

Les også: USA med første måned på 70 år som netto oljeeksportør

Mens lønnen for de nederste 25 prosentene av lønnstakerne steg med 4,5 prosent i november fra året før, økte den med 2,9 prosent for de øverste 25 prosentene, ifølge tall fra Federal Reserve Bank of Atlanta.

Data fra det amerikanske arbeidsdepartementet maler et lignende bilde. Gjennomsnittlig timelønn for lavtlønnede arbeidere i privat sektor økte med 3,7 prosent i november fra året før, høyere enn gjennomsnittsveksten for alle ansatte som var på 3,1 prosent.

Stramt marked

annonse

Flere økonomer og managere som Wall Street Journal har snakket med kan fortelle om et stramt arbeidsmarked:

– Et sterkt arbeidsmarked gjør forhandlingsposisjonen til lavere lønnede arbeidere sterkere, sa Nick Bunker, økonom i jobbsøkesiden indeed.com.

– Det har vært mer jobbhopping og firmaer har vanskeligheter med å finne ansatte, sa Michael Horrigan, økonom og president for analysefirmaet W.E. Upjohn Institute for Employment Research.

Økte lønninger

Eric Watson, eier av et rekrutteringsbyrå i Atlanta, rapporter om økte lønninger:

annonse

– Firmaer innser at de mister talentene sine til sine naboer. Når et annet selskap ringer og tilbyr arbeideren 50 cent mer i timen, vil de forlate stedet de jobber umiddelbart, sa han.

Tony Darden, president i hamburgerkjeden Mooyah, kommer med lignende meldinger:

– Antallet tilgjengelig arbeidere er mindre enn før. Når man ønsker flere ansatte noen, må man bruke så høyere lønninger for å tiltrekke dem, sa han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon