Aftenposten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

I en artikkel om borgervern i Aftenposten 20. desember, sauser Aftenposten-journalist Helle Aarnes fredelige grupper sammen med voldelige fascister og nynazister.

Artikkelen starter med å fortelle om fascistiske bøller som trakasserer en romfamilie med draps- og voldtektstrusler fordi de har fått tildelt en statlig leilighet. Deretter gjengis hvordan en gresk nynazistisk gruppering angrep en 11 år gammel afghansk gutt og hans familie ved å kaste ølbokser og steiner på huset de bodde i. I neste avsnitt får vi vite at den franske Identitærbevegelsen har organisert «kampsporttrening og militant gateaktivisme». Slik skaper Aftenposten en assosiasjon mellom fascister, nazister og identitære. Narrativet som konstrueres, er at de er «samme ulla». Det er grovt misvisende.

Franske Génération Identitaire er en eksplisitt ikke-voldelig, patriotisk ungdomsorganisasjon. Ordet «militant» brukes i Frankrike om de mest aktive i en bevegelse. Eksempelvis kaller det franske sosialistpartiet sine mest aktive medlemmer for «militante». Her er et eksempel på franske identitæres «militante gateaktivisme» i praksis: En sitt-ned aksjon mot migrantleiren i Calais.

annonse

Les også: Problemet er at vi skjønner hva du sier, Erna!

Hva gjelder kampsporttrening, er europeiske identitære nødt til å kunne forsvare seg, da de stadig blir angrepet av venstreekstremister. Deres tilholdssteder i Paris, Lyon og Halle har blitt angrepet av Antifa. Flere av ledernes biler er blitt satt fyr på. En tysk lederskikkelse for bevegelsen ble overfalt på åpen gate av 6 maskerte venstreekstreme mens han gjorde et intervju for den tyske TV-kanalen 3sat i Berlin. Martin Sellner ble angrepet av 4-5 maskerte menn på vei hjem fra et ball. I Østerrike ble en ung identitær aktivist nesten drept da venstreekstreme kastet en stein på ham fra toppen av et bygg mens han gikk i et lovlig demonstrasjonstog.

Overskriften på Aftenposten-artikkelen lyder: «De sier de skal beskytte kvinner og barn mot migranter. I virkeligheten skaper de kaos.» Det er altså denne konteksten Identitærbevegelsen settes inn i. Så hva er det egentlig Identitærbevegelsen gjør, i virkeligheten?

annonse

Deres største aksjon i 2018 var Defend Europe Alps Mission, der de satte opp et symbolsk grensegjerde ved en ubemannet grenseovergang mellom Frankrike og Italia, for å vise at det er mulig å kontrollere grensen hvis man vil. Hensikten var å få myndighetene til å patruljere grensen, og det oppnådde de: Etter få dager annonserte Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb at man skulle øke grensekontrollen i de fransk/italienske alpene.

Det er myndighetene som skaper kaos ved å slippe kriminelle og terrorister inn i landet, ikke europeiske patrioter som reagerer med symbolske ikke-voldelige aksjoner på samfunnsforholdene politikken forårsaker. Det skaper ikke kaos at myndighetene øker grensekontrollen.

Gatepatruljene Génération Identitaire organiserer, er lovlige. De går ubevæpnet med godt synlige gule jakker, som Natteravnene i Norge. Mediene er fiendtlig innstilt til dem, så hvis det hadde forekommet situasjoner der de har gått til angrep på innvandrere, er jeg sikker på at vi hadde fått høre om det, og at patruljene deres hadde blitt forbudt. Patruljene blir ofte organisert etter tilfeller der afrikanske ungdomsgjenger har plyndret butikker eller begått vold. Vil Aarnes eller forskeren hun intervjuet, Tore Bjørgo, påstå at disse patruljene ikke bidrar til å forhindre slik kriminalitet?

Les også: Økonomisk utvikling og elitens svik

Hverken Aarnes eller Bjørgo reflekterer over at når italienske myndigheter tildeler statlige leiligheter til innvandrere mens hjemløse italienere sulter og fryser på gaten, kan de ikke forvente annet enn at italienere reagerer. Men hvilken reaksjon er å foretrekke? Franske identitære reagerer ved å dele ut mat til hjemløse franskmenn. En håndfull italienske fascister stiller seg opp foran leiligheten til en romfamilie og skriker til moren og datteren at de skal voldtas. Det er et hav av forskjell på de to tilnærmingene. Men Aarnes sauser alt sammen. Det er i beste fall slurvete, i verste fall uredelig.

Aftenposten ville ikke trykke dette innlegget.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon