FN frakter OPCW-inspektørene til sitt hotell i Damaskus, 20. april 2018. Foto: Bassem Mroue / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) slettet informasjon som støttet Assads versjon av hendelsene rundt det kjemiske angrepet i Douma i april 2018.

Ifølge Wikileaks avslører de fire nye lekkede OPCW-dokumentene at toksikologer utelukket død som følge av kloreksponering i etterkant av hendelsen. En høytstående tjenestemann beordret da at disse konklusjonene skulle fjernes fra OPCWs interne database av dokumenter.

annonse

Forholdene kommer frem i en e-postutveksling datert 27. og 28. februar 2019, mellom medlemmene av granskningsgruppen som dro til Douma og høystående OPCW-ledere – blant annet Sebastien Braha, stabssjef ved OPCW.

Les også: Nervegass ble ikke brukt av Assad-regjeringen i Syria i april, konkluderer en rapport fra OPCW

Ifølge Wikileaks, instruerte Braha også at en ingeniørrapport fra granskeren Ian Henderson måtte slettes. Hovedfunnet til Henderson – som var fysisk til stede og inspiserte stedene i Douma – var at to av sylindrene mest sannsynlig ble plassert der manuelt, i stedet for å ha blitt sluppet fra et fly eller helikopter, som opposisjonen påstod.

annonse

«Hovedfunnet til Henderson, som inspiserte stedene i Douma og to sylindere som ble funnet på stedet for det påståtte angrepet, var at de mest sannsynlig hadde blitt plassert der manuelt, enn å ha blitt kastet et fly eller helikopter fra betydelige høyder. Funnene hans ble utelatt fra den offisielle OPCW-rapporten om Douma-hendelsen,» heter det i Wikileaks-rapporten.

USA og andre vestlige makter satte i gang en bombekampanje mot pro-Assad styrker rundt Damaskus i Syria 14. april 2018 over den påståtte bruken av kjemiske våpen på byen Douma.

Les også: Wikileaks-avsløringer: OPCW fordreide sannheten rundt det kjemiske angrepet i Douma i Syria i 2018

Media forblir stum

Vestlig hovedstrømspresse var i sin tid en stor pådriver for å fremme narrativet om at det var Assad som stod bak det kjemiske angrepet i Douma. I lys av de nye avsløringene, forblir media i det store og det hele taus om forholdene, men noen journalister tar nå grep, blant annet den velrespekterte Tareq Haddad i Newsweek.

annonse

Etter å ha blitt nektet å publisere artikler rundt de lekkede OPCW-dokumentene, sa han opp stillingen sin hos avisen i protest i en kunngjøring på Twitter tidligere denne måneden:

«I går sa jeg opp i Newsweek etter at forsøkene mine på å publisere nyhetsverdige avsløringer om de lekkede OPCW-dokumentene ble nektet uten gyldig grunn. Jeg har samlet bevis for hvordan OPCW undertrykket historien, i tillegg til bevis fra en annen sak der informasjon som var skadelig for den amerikanske regjeringen ble fjernet, selv om den var saklig korrekt,» skrev han.

Haddad bemerket videre at han hadde blitt truet av Newsweek med rettslige skritt hvis han forsøkte å offentliggjøre funnene sine andre steder.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon