Kim Jong-un under møtet i Nord-Koreas arbeiderparti. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service/ AP/ NTB scanpix
annonse
annonse

Nord-Koreas leder Kim Jong-un advarte ledelsen i landets arbeiderparti om at landet står foran svært vanskelige økonomiske tider.

Beskjeden fra det totalitære regimets ubestridte leder kom under partimøtets andre dag. Hans uttalelser er gjengitt i statlige medier om at det må avgjørende endringer til i Nord-Koreas økonomi. Kim Jong-un la fram «oppgaver for raskt å korrigere den alvorlige situasjonen for de største industrielle sektorene i nasjonaløkonomien», skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Det er kjent at Nord-Korea er hardt rammet av de økonomiske sanksjonene landet er ilagt på grunn av sitt atomvåpenprogram. Nord-Korea offentliggjør ingen økonomiske opplysninger om landet, men Sør-Koreas sentralbank skrev i juli at nabolandets økonomi hadde gått tilbake med 4,1 prosent i 2018.

annonse

Dette er den største økonomiske tilbakegangen Nord-Korea har hatt siden den store sultkatastrofen rammet landet på 1990-tallet.

Møtet i partiledelsen i Pyongyang er blitt forlenget med flere dager, også det noe som er svært uvanlig, og som tolkes som uttrykk for at landet befinner seg i store vanskeligheter.

Kina og Russland har foreslått at de strenge FN-sanksjonene mot landet skal lettes, og ledelsen i Pyongyang har gitt USA en frist til nyttår med å komme med endringer i sanksjonene.

annonse

Onsdag vil Kim Jong-un holde sin årlige nyttårstale. Da er det ventet at han vil offentliggjøre en «ny vei» framover. Hva dette går ut på var så langt ikke kommentert mandag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon