Halvor Fosli og hans bok
Halvor Fosli og hans bok "Mot nasjonalt sammenbrudd". Foto: Privat
annonse
annonse

Halvor Fosli (1961) er en norsk forlegger og forfatter. De siste årene har han vært en uavhengig debattant med særlig Facebook som sin arena.

Boken Fremmed i eget land. Samtaler med den tause majoritet (2015) var en svært nær og personlig bok, bygget opp rundt samtaler med en rekke mennesker, som gjennom sine opplevelser ga oss et innblikk i hvordan Groruddalen er i ferd med å bli et tapt område.

I sin nye bok undersøker Fosli om Norge som nasjonalstat også er i ferd med å ende i sammenbrudd.

annonse

Mot nasjonalt sammenbrudd –
Norge i masseinnvandringens tid.
Document Forlag, 2019.
438 sider

Planen var først å skrive en lignende bok, basert på intervjuer. Men Fosli forsto nokså raskt at han måtte velge en annen løsning når temaet ble såpass utvidet. Dette fortalte han meg da vi møttes for aller første gang før jul i forbindelse med lanseringen av Veien til Resett.

Resultatet er blitt en bok på over 400 sider, en grundig gjennomgang av norsk og europeisk samtidshistorie og -politikk, tettpakket med dokumentasjon og henvisninger. Fokuset er, som tittelen avslører, på den europeiske nasjonalstatetns sammenbrudd, med hovedfokus på vårt eget land. Allerede i forordet stilles spørsmålet:

annonse

«Kort sagt: I et håp om å redde verdens fattige og forfulgte, er det slik at vi ødelegger uvurderlige kvaliteter ved eget samfunn?
Avvikles rett og slett Norge som nasjonalstat – slik vi har kjent landet – foran øynene våre?»

Med en kort presentasjon av sitt opphav som «innfødt nordmann fra det norskeste av alle norske fylker, Telemark» setter Fosli sjøbein for det nasjonale synspunktet allerede i forordet.

Hva er en nordmann?

Fosli starter med å ta tak i den betente diskusjonen om hva en nordmann egentlig er. Fosli er ingen etno-nasjonalist:

«Norsk nasjonalisme og norsk etnisitet skal være inkluderende (men ikke selvfornektende eller grenseløs).»

«Jeg mener derfor at en midlertidig stopp i det meste av den ikke-vestlige innvandringen er nødvendig, for at frivillige assimileringsprosesser kan komme i gang.»

Fosli lener seg tungt på statistikk og tanker fra blant annet boken Whiteshift av den kanadiske professor i politikk Eric Kaufmann, som ser for seg en sammensmelting som vil trekke de nyankomne inn i vårt fellesskap og skape en ny, felles og assimilert nasjonal kultur.

Kaufmann har gjort et fabelaktig arbeid når det gjelder å forstå (og dokumentere) de nye bølgene i vestlig politikk: Brexit, Trump etc. Men han er svakere når han ser optimistisk på fremtiden, hvor alt smelter sammen i en slags harmonisk, ny nasjonal identitet. Fosli ser at Kaufmann nok er for optimistisk:

annonse

«Eric Kaufmann har rett i å fokusere på assimilering som en nøkkelfaktor, men jeg tror han underspiller hvor mye vanskeligere (og mer kontroversielt) det er å få denne prosessen til å virke i dag enn for bare hundre år siden.»

Demografi

Fosli starter deretter på en grundig gjennomgang av de ulike aspektene vi står overfor i forbindelse med de dramatiske omveltningene Europa opplever. Han starter med demografi. Her tar han for seg tilstrømning, fødselstall, aldersvariasjon mellom grupper etc.

Enkelte har gitt uttrykk for at det kan bli litt vel mye tall i denne boken, og at boken derfor blir litt tunglest. Akkurat i dette kapitlet kan jeg forstå innvendingen. Men jeg er ikke enig. For tallene er nødvendige.

For demografi er, som Mark Steyn har uttrykt det: The Biggest Story Of Our Times.

Demografi gir oss dessuten muligheten til svært nøyaktige spådommer om fremtiden. Jeg vil berømme Fosli for å ikke falle for tanken om at «dette vet vi jo». For disse tallene, og konsekvensene av disse, må hamres inn. Fosli gir et meget viktig bidrag.

Les også: Siviløkonom: Sverige gjennomgår en radikal demografisk forandring

Bred gjennomgang

Boken består av i alt 32 kapitler, og tar for seg en rekke aspekter ved den omveltningen Norge (og Europa) opplever. Jeg skal ikke gå gjennom alle kapitlene, det blir for omfattende. Men jeg vil påpeke en generell kvalitet ved boken:

Halvor Fosli er kjent som en svært saklig debattant, målsetningen er aldri direkte provokasjoner og ubøyelig konfrontasjoner. Fosli er ingen «slugger». Man hører gjerne at han er en av dem som diskuterer disse vanskelige spørsmålene med «innestemme».

Men Fosli er klar og tydelig når det kreves. Et kapittel konkluderer i tittelen:

annonse

Integrering virker ikke i masseinnvandringens tid

Fosli er opptatt av det kulturelle forfallet, hva vi som folk og nasjon har mistet, som ikke skyldes innvandring, men oss selv. Her kan man kjenne igjen det Douglas Murray har beskrevet som den moderne, apatiske europeer som ikke orker å kjempe videre, og er «lei av det hele».

Masseinnvandring (og postmoderne ideer) forsterker denne trenden, og vår forvirring om hvem vi er gjør situasjonen verre. Hvis vi ikke vet hvem vi er, hvordan kan vi invitere til integrasjon eller assimilering? Resultatet blir multikultur.

Fosli er heller ikke redd for å si høyt at islam gir oss helt spesielle utfordringer. Det er ikke hudfarge, men kultur som er avgjørende. Nettopp her er Fosli langt bedre enn sin mye brukte kilde Kaufmann.

«Systematisk inkompatible eller uforsonlige verdier kan ikke danne grunnlag for samfunnsliv, men vil logisk føre til parallellsamfunn om gruppene blir tilstrekkelig store. At vi tillater at denne typen innvandring vokser, er svært uheldig.»

Dessuten velger vi feil allierte og fremhever feil idealer blant innvandrere:

«Vi har altfor ofte gitt priser til og heiet på reaksjonære krefter i diasporamiljøet. Det er de som tar av seg hijab, som bør få pris, ikke de som bærer hijab «med stolthet».»

Våre politikere, med Erna Solberg i spissen, besøker salafist-moskeer, men overser eks-muslimer. Sekulære muslimer som Deeyah Khan må flykte fra landet, det er en nasjonal skam. Dette, kombinert med en stadig økende polarisering blant oss innfødte, er blant våre aller største utfordringer.

Fosli vier et helt kapittel til temaet: Sammenstøtet mellom islam og Europa. Han er, nok en gang, svært tydelig:

«Islam i Norge og i Europa er for de innfødte først og fremst et problem og ikke en berikelse.»

Les også: Skremmende budskap under «fredagsbønnen» i København

Bredt utvalg av temaer

Temaene følger slag i slag. Fosli har snakket med frustrerte NAV-ansatte som møter virkeligheten daglig. Han ser hvordan kommunene blir sittende igjen med svarteper etter rikspolitikernes festtaler og reformer. Han beskriver situasjonen i Sverige, og spør om vi følger i nabolandets fotspor. Han diskuterer identitetspolitikk, etikk og moralisme.

Boken må ha vært en kraftanstrengelse. Grundigheten er påfallende, og kunnskapsnivået skyhøyt. Fosli har lest, mye. Han evner å gripe fatt i essensen i de bøkene han har lest. Og han beholder samtidig en kritisk distanse som er helt nødvendig, særlig i forhold til nevnte Kaufmann.

Fosli har et nasjonalt utgangspunkt, men er selvsagt også opptatt av utviklingen i resten av Europa. Han søker etter en bedre, mer produktiv og mindre forgiftet debatt. Spørsmålet er om dette fortsatt er en reell mulighet i vår polariserte virkelighet.

Fosli forsøker seg på en konklusjon i det avsluttende kapitlet, Ved veis ende. Han spør om vi er i ferd med å forvandle vår homogene nasjon til et «Hotel Norge AS, et all inclusive-hotell i særklasse».

Jeg vil ikke røpe mer her, for jeg vil at så mange som mulig skal lese boken.

Mot et nasjonalt sammenbrudd er resultatet av et massivt arbeid. Fosli diskuterer både i bredden og i dybden, og er ikke redd for å klargjøre sine standpunkter, selv når de er kontroversielle. Mens vi ser tilbake på et tragisk tiår, er det lov å håpe at vi kan se tegn til forbedringer i tiåret vi nå går inn i.

For å kunne ta de riktige valgene må vi ha kunnskap. Derfor er den nye boken til Halvor Fosli så nødvendig. Det er vel for mye å håpe på at ledende politikere vil lese boken. Men for alle andre som er opptatt av nasjonalstaten Norges fremtid, så er boken et uunnværlig dokument.

Min anbefaling er enkel og banal: Løp og kjøp!

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon