Under Werner Koglers ledelse gjorde De grønne i Østerrike sitt beste valg noensinne. Arkivfoto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Konservative Sebastian Kurz (33) blir statsminister i Østerrike igjen, nå som leder for en historisk koalisjon med De grønne.

– Vi har lyktes med å forene det beste fra begge verdener, sa det konservative partiet ÖVPs partileder Kurz da han onsdag kveld kunngjorde at en samarbeidsavtale er på plass.

– Det er mulig å beskytte både klimaet og grensene, sa han videre.

annonse

Den nye regjeringens politikk antas å bli betydelig annerledes enn under Kurz’ forrige regjering, da han møysommelig pleide sitt image som forkjemper for en streng innvandringspolitikk.

Kurz ledet fram til mai i fjor en regjeringskoalisjon med det ytterliggående høyrepartiet FPÖ, som gikk kraftig tilbake i nyvalget.

Brubygging

De grønnes partileder Werner Kogler (58) erkjenner at forhandlingene har vært vanskelig. Men de to partiene var nødt til å bygge bruer for å danne en regjering for Østerrikes framtid, sa han onsdag kveld.

annonse

Enigheten kom på plass da Kurz og Kogler møttes til siste forhandlingsmøte første nyttårsdag, over tre måneder etter valget som ga ÖVP en overlegen seier.

De grønnes landsmøte ventes lørdag å godkjenne avtalen som gjør at miljøpartiet får regjeringsmakt i Østerrike for første gang.

Innvandring ikke viktigst

Kurz’ parti ÖVP sikret seg hele 37 prosent av stemmene i valget i september, men ble tvunget til å seg om etter helt nye koalisjonspartnere.

De grønne hadde vært ute av parlamentet i to år, men fikk 13,9 prosents oppslutning. Partiets beste valgresultat noensinne forklares med at klima og miljø har erstattet innvandring på toppen av bekymringslista blant Østerrikes 8,8 millioner innbyggere.

ÖVP sikret seg dessuten stemmer fra flere misfornøyde FPÖ-avhoppere.

Verdens yngste

De to partiene har til sammen 97 av de 183 plassene i Østerrikes nasjonalforsamling. Kurz kaller avtalen med De grønne for «ypperlig», men erkjenner at forhandlingene har vært krevende.

Allerede før samarbeidsavtalen ble spikret onsdag kveld, ble flere departementer fordelt.

De grønne får et utvidet miljødepartement som også skal omfatte samferdsel, energi og teknologi, samt justisdepartementet, ifølge partikilder. De konservative får blant annet ansvaret for innenriksdepartementet og det nyopprettede arbeids- og familiedepartementet.

annonse

Når Kurz får tilbake regjeringssjefsjobben, får han også igjen tittelen som verdens yngste sittende statsminister. I dag er det Finlands ferske statsminister Sanna Marin (34).

«Ibiza-gate»

Etter 17 måneder som statsminister ble Kurz i mai felt av et mistillitsforslag da regjeringen kollapset i kjølvannet av en skandale knyttet til FPÖs daværende leder.

Da ble det avslørt at daværende FPÖ-leder og visestatsminister Heinz-Christian Strache hadde tilbudt en russisk kvinne lukrative offentlige kontrakter i bytte mot valgkampstøtte.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon