Chelsea Manning. (AP Foto/Markus Schreiber, File)
annonse
annonse

FNs spesialrapportør for tortur mener at det vil være ensbetydende med tortur å holde Chelsea Manning fengslet fordi hun nekter å vitne for en storjury.

Vurderingen fra FN-tjenestemannen Nils Melzer står i et brev som ble gitt til amerikanske myndigheter torsdag.

I fjor ble Manning stevnet som vitne i forbindelse med etterforskningen av WikiLeaks, men Manning nektet å stille og begrunnet det med at hun prinsipielt er imot storjurysystemet.

annonse

En dommer besluttet derfor at hun skulle fengsles i opptil 18 måneder såfremt hun ikke endret mening. Han ga henne også bøter på opptil 1.000 dollar per dag.

I brevet skriver Melzer at fengslinger som er ment å fungere som press, er ensbetydende med tortur i henhold til internasjonal lov. Han ber derfor om at Manning løslates.

Manning har allerede sittet fengslet i sju år i et militærfengsel etter å ha lekket dokumenter om krigen i Irak til WikiLeaks. Hun ble i utgangspunktet dømt til 35 års fengsel, men ble benådet i 2017 av daværende president Barack Obama. I mars ble hun fengslet igjen.

annonse

Den samme storjuryen som har stevnet Manning, har også tiltalt WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange og krevd ham utlevert fra Storbritannia, der han nå sitter innesperret i et høysikkerhetsfengsel utenfor London.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon