Bilde av den mektige lederen til Quds-styrken, Qassem Suleimani (i midten), datert 18. september 2016. Foto: AFP/ KHAMENEI.IR / HO
annonse
annonse

Den iranske generalen Qasem Soleimani har ledet operasjoner som har tatt livet av hundrevis om ikke tusenvis av amerikanske soldater og annet personell de siste tiårene. Nå er han drept i Irak på direkte ordre fra president Donald Trump.

Soleimani (62) har ledet Revolusjonsgardens elitestyrker. De har operert i det skjulte og halvskjulte i en rekke land hvor de har samarbeidet med lokale organisasjoner, inkludert Hizbollah i Libanon. Generalen selv har blitt omtalt og fått nærmest en mytisk status blant sine fiender. Han har nytt respekt for sitt håndverk. Og det var spesielt organiseringer av sjiamilitser og motstand mot USA i Irak som gjorde ham ansvarlig for at så mange amerikanske soldater mistet livet.

USA har prøvd eller i det minste vurdert å likvidere ham tidligere, allerede under George W. Bush var det aktuelt. Men å likvidere en general som Soleimani åpner muligheten for gjengjeldelse. Slik det iranske regimet opererer og «tenker», er de nærmest forpliktet til å slå tilbake som hevn.

annonse

Les også: Saudi Arabia ville bruke private kontraktører til å drepe lederen for Irans nasjonalgarde

USA har bedt alle sine statsborgere forlate Irak, og det er åpenbart i Midtøsten at Revolusjonsgarden har de beste forutsetningene til å gjennomføre operasjoner mot USA. Men man skal ikke se bort i fra at de kan gjøre det andre steder også, inkludert i USA. Nå er det en høytstående iransk tjenestemann som er drept, muligens forsøker Iran seg på et symmetrisk angrep mot en eller flere amerikanere.

På den andre siden må også Iran vurdere sine strategiske interesser opp mot hensynet til en advarsel til USA. For selv om John Bolton ikke lenger er Trumps sikkerhetsrådgiver, finnes det fortsatt krefter i USA – og i Israel – som ønsker en militær konfrontasjon med Iran. Og det må Iran unngå å gi USA et påskudd til og er noe som taler for en mer avdempet og moderat reaksjon.

Demokratene i USA fordømmer Trump for angrepet mot Soleimani, men i forhold til amerikanske velgere vil jeg tro Trump med dette har styrket sin popularitet.

Han fremstår som en handlingens mann. Uredd og rett på sak.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon