Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Søskenparet Johan og Lovisa fra Upplands Väsby i Stockholmsområdet forteller at de følte seg utenfor på skolen, fordi de er hvite svensker. 

Johan og Lovisa forteller om sine opplevelser i en reportasje med lokalavisen StockholmDirekt. De har erfart at svensker kan være like utsatte for mobbing og rasisme som alle andre grupper. De fikk kjenne på kroppen hvilke konsekvenser det kan få når svenskene er en minoritet i sine egne nabolag.

– Det spilte ingen rolle hva man gjorde, man havnet alltid i en underposisjon. Det var derfor jeg ville vekk herfra, sier Johan, som i dag går på en videregående skole på sentrale Kungsholmen, i Stockholms gentrifiserte indre kvarterer. 

annonse

Les også: Video: Innvandrergjeng mishandler og urinerer på svensk gutt

Svennebanan

Johan beskrives av StockholmDirekt som «en studiemotivert middelklassegutt fra villaområdet og med helsvensk bakgrunn». Det konstateres at dette medførte at han skilte seg ut, og at han stadig ble påminnet om dette. 

annonse

– Hver uke var det: «Hahaha, svennebanan. Jævla nerd!» Det holdt med at man stilte et interessert spørsmål i timen eller googlet noe akademisk. Det ble alle mot en, bare fordi jeg er svensk. 

Svennebanan er et svensk slangord, og betegner gjerne noe som er typisk svensk.

– Jeg hadde en venn som ikke kom fra Sverige, som var interessert i skolearbeidet sånn som jeg. Vi kunne jobbe bra sammen. Han ble ikke mobbet for det, og jeg tror det var fordi han ikke kom fra Sverige. 

Passet aldri inn

Johan forteller at han til og begynne med ønsket å ta igjen mot mobberne.

– Hva skulle jeg gjøre? I begynnelsen ble jeg dritsur og ville slåss. Men jeg ombestemte meg. De kunne si hva de ville til meg, nedverdige meg. Og det fantes ingenting jeg kunne si tilbake. Jeg lykkes aldri med å smelte inn. Men jeg lærte meg å leve med dritten. 

annonse

Ubehag

Lillesøsteren Lovisa forteller at hun føler på et sterkt ubehag om hun støter på en gjeng med jenter fra innvandrertette områder, med sin karakteristiske slang og særskilte oppførsel, også den dag i dag.

– Det går ikke å dra alle over en kam. Men det føltes som om de så ned på oss som var hvite middelklassesvensker og syntes at vi burde trykkes ned. Kanskje ville de straffe oss for rasismen i det svenske samfunnet, forteller hun. 

– Jeg syntes de var skremmende og gikk unna når de kom. Og da tenkte de nok at jeg var rasist. Det skapte et gap som ikke bør finnes. Vi bør snakke med hverandre i stedet om hvordan vi opplever dette. Alle er jo egentlig like, alle er her for å gå på skolen. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon