Politiet på fotballbanen ved Holmlia Skole etter en knivstikking. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Mohammed, en glad og omgjengelig Holmlia-gutt, ble slått ihjel av en norskalbansk 21-åring. Etterpå har stillheten rådet.

Klassekampen lurer på om det kan ha noe med en æreskultur å gjøre på Holmlia. Et sted hvor «Snitches die» (tystere dør). 14. januar skal saken mot 21-åringen opp i Oslo tingrett. Får vi vite hva som egentlig skjedde?

Les også: Holmliabeboere raser mot Listhaug

annonse

Mannen tiltalt for drap, som er tidligere bokser, poserer på sin Facebook-side med en kjent voldsmann tilknyttet den kriminelle Holmlia-gjengen Young Bloods. Det er en av de kriminelle ungdomsgjengene som Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har sagt han skal knuse.

På Holmlia snakkes det. Det sies at Mohammed var kjæreste med lillesøsteren til gjerningsmannen, og at han slo for å gjenopprette familiens ære. Æreskultur…

Politiadvokat Børge Enoksen kan fortelle om problemer med alt fra å fastslå dødsårsaken til å finne motiv samt å få vitner til å snakke. I æreskulturer er det forventet og akseptert at familier eller gruppers ære forsvares. Man snakker ikke. Punktum.

annonse

Særlig viktig er slike familiers døtre. Det ligger i ordet – de er bærere av familiens ære. Æreskulturer står sterkest i samfunn som er langt mindre organisert enn det norske. Er det alikevel en slik kultur på Holmlia? Holmlia er ikke lenger ett samfunn – det er mange parallellsamfunn.

Mohammed ble 16 år. Under rettssaken kan man håpe å få svar på omstendighetene rundt drapet og hvorvidt Holmlia er et sted ute av kontroll.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon