- Resett - https://resett.no -

Ble 16 år gamle Mohammed drept fordi det eksisterer en æreskultur på Holmlia?

Mohammed, en glad og omgjengelig Holmlia-gutt, ble slått ihjel av en norskalbansk 21-åring. Etterpå har stillheten rådet.

Klassekampen [1] lurer på om det kan ha noe med en æreskultur å gjøre på Holmlia. Et sted hvor «Snitches die» (tystere dør). 14. januar skal saken mot 21-åringen opp i Oslo tingrett. Får vi vite hva som egentlig skjedde?

Les også: Holmliabeboere raser mot Listhaug [2]

annonse

Mannen tiltalt for drap, som er tidligere bokser, poserer på sin Facebook-side med en kjent voldsmann tilknyttet den kriminelle Holmlia-gjengen Young Bloods. Det er en av de kriminelle ungdomsgjengene som Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har sagt han skal knuse.

På Holmlia snakkes det. Det sies at Mohammed var kjæreste med lillesøsteren til gjerningsmannen, og at han slo for å gjenopprette familiens ære. Æreskultur…

Politiadvokat Børge Enoksen kan fortelle om problemer med alt fra å fastslå dødsårsaken til å finne motiv samt å få vitner til å snakke. I æreskulturer er det forventet og akseptert at familier eller gruppers ære forsvares. Man snakker ikke. Punktum.

annonse

Særlig viktig er slike familiers døtre. Det ligger i ordet – de er bærere av familiens ære. Æreskulturer står sterkest i samfunn som er langt mindre organisert enn det norske. Er det alikevel en slik kultur på Holmlia? Holmlia er ikke lenger ett samfunn – det er mange parallellsamfunn.

Mohammed ble 16 år. Under rettssaken kan man håpe å få svar på omstendighetene rundt drapet og hvorvidt Holmlia er et sted ute av kontroll.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474