- Resett - https://resett.no -

Jødehatet i Malmö under lupen

Situasjonen for jøder i Malmö har vært uholdbar i mange år. Nå innrømmer politiker at Socialdemokraterne muligens har noe skyld i dette.

I en artikkel i Sydsvenskan om antisemittismen i Malmö sier skolebyråd Anders Rubin (S): Vi var muligens litt sene på ballen. Uttalelsen skaper sterke reaksjoner.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp kaller utspillet «pinlig og gjennomsiktig»:

annonse


Tobias Billström sitter i Riksdagen for Moderaterna. Han er også kritisk, og mener at det ikke handler om å overse antisemittisme, men å faktisk stå bak. Særlig representert ved tidligere borgermester i Malmö, Illmar Reepalu.


Reepalu var ordfører i Malmö fra 1994 til 2013. Han ble sterkt kritisert for flere uttalelser som ble oppfattet som antisemittiske. Blant annet mente han at jøder som ble angrepet i Malmö måtte ta deler av skylden selv [7], hvis de ikke tok tilstrekkelig avstand fra Israels politikk.

Reepalu reagerte dessuten sterkt på at Sverigedemokraterne (SD) hadde hatt kontakt med den jødiske forsamlingen i Malmö, noe han betraktet som «veldig merkelig [8]». Kent Ekeroth fra SD sa den gangen at de hadde gitt opp å ha kontakt med den jødiske forsamlingen, ettersom de ikke ville innrømme at det var innvandrere med en viss bakgrunn som utgjorde den største trusselen mot jødene i den svenske byen.

annonse

Les også: Mohamed Abdi: Det finnes ikke antisemittisme blant muslimer [9]

Ingen framtid

Israels ambassadør i Sverige har flere ganger fremhevet jødehatet i Malmö. Unge jøder forteller at de ikke våger bevege seg utendørs, og ser ingen framtid [10] i en av Sveriges største byer. Stadig flere jøder flytter ut [11] av byen og/eller landet. Israel føles tryggere [12]. En undersøkelse fra i fjor høst viste at 55 prosent [13] av svenskene opplevde en økt antisemittisme. Skylden legges gjerne på nazister som Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Den danske skuespilleren Kim Bodnia er jøde, og takket i 2016 nei til en ny sesong av den populære TV-serien «Broen». Årsaken var det økende jødehatet i Malmö [14].

– Som jøde er det ikke spesielt hyggelig eller komfortabelt å være der, sa Bodnia, som ikke følte seg trygg i byen.

Og Fredrik Sieradzki fra den jødiske forsamlingen i Malmö er tydelig på hvem som skaper problemer for Malmös jøder:

– Vi har en relativt stor befolkning med røtter fra Midtøsten. Selv om det bare er en liten del med denne bakgrunn som står for den åpne antisemittismen, så fins det en utbredt antisemittisme i denne delen av verden. Konflikten mellom Israel och palestinerne bidrar til at dette hatet kommer till uttrykk, sa Sieradzki til Inblick [15] i august 2019.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse