Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) bør være forsiktig med å kritisere vår nærmeste allierte, mener artikkelforfatter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Selv om utenriksministeren muligens har rett,  bør ikke Norge stille seg først i rekken av USA-kritikere.

Ine Marie Eriksen Søreide har gjort det til en vane å ytre seg på en måte som, riktignok rundt og indirekte, må oppfattes som kritikk av vår mektigste allierte, USA, og landets president Donald Trump.

Dette fortsetter hun med fredag formiddag.

annonse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier ifølge NTB at hun er dypt bekymret etter at USA likviderte en viktig iransk general i Irak.

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene, sier Eriksen Søreide i en uttalelse.

– Jeg vil oppfordre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll, legger hun til ifølge nyhetsbyrået .

annonse

Uttalelsen kan ikke forstås som noe annet enn en indirekte kritikk av USAs president Donald Trumps valg om å ta livet av General Qasem Soleimani.

Kritikken er i og for seg plausibel. Donald Trump har som president ofte vist seg å være tilbakeholden med å kaste USA ut i situasjoner som kan frembringe nye kriger. Det er svært positivt og et viktig taktskifte i USAs utenrikspolitikk. Dessverre kan denne saken tyde på at haukene i det republikanske paritet i akkurat denne saken har fått Trumps øre, slik de også har gjort ved noen tidligere anledninger. Forhåpentligvis vil presidenten også justere kursen, slik han også har gjort før.

Men selv om Eriksen Søreide denne gangen isolert sett kan ha rett i sin kritikk, er uttalelsen uheldig. Først og fremst fordi det fremstår som et uklokt signal om at Norge navigerer på en måte der det ikke lenger er like opplagt eller selvsagt at landet på den andre siden av Atlanterhavet er vår viktigste og mektigste alliert.

Her kan det være greit å minne om hva Ine Marie Eriksen Søreide selv sa da hun besøkte Washington D.C. i 2014:

– USA er vår viktigste allierte. Vårt gode sikkerhets- og forsvarspolitiske forhold til USA må ikke tas for gitt.

Det var kloke ord fra Søreide:

annonse

–Vi står overfor en rekke stadig økende og komplekse sikkerhetspolitiske utfordringer. I et skiftende sikkerhetspolitisk terreng, er det transtalantiske partnerskapet en viktig stabiliserende faktor og garanti for gjensidig sikkerhet. Regjeringen legger stor vekt på det gode bilaterale forholdet med USA, der et nært samarbeid særlig innen forsvars- og sikkerhetspolitikk er en hjørnesten, sa forsvarsministeren.

Alliansen er selvsagt ikke noe hellig dogme, men må være basert på en helhetlig vurdering av sikkerhetspolitiske forhold. Slik det er nå, fremstår USA fortsatt som Norges viktigste og mest stabile alliert, i et urolig europeisk farvann preget av politikere som ofte setter idealistiske mål foran sine egne innbyggere og nasjonale interesser. Å sette dette forholdet på spill slik utenriksministeren nå gjør, er hasard.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon