Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Å mørklegge vold begått i områder med høy andel innvandrerbefolkning løser ingen problemer.

Et alvorlig tilfelle av umotivert og grov vold skal ha funnet ved Johan Castbergs vei på Lutvann, et steinkast fra Haugerud på Oslos ytre østkant, natt til 1. januar.

Det hevdes at to voksne mennesker, medlemmer i idrettsforeningen, ble angrepet av en større gjeng bestående av individer anslagsvis i alderen 14 til 20. Ungdomsgjengen skal ha angrepet ofrene bakfra, slått dem ned, for så utsette dem for svært grov mishandling.

annonse

En person skal ha endt opp med et brukket ben og et øre «skåret i strimler». Den andre med tre brukne ribben, fem tenner sparket ut og resten løse, brukket nese og slagskader i hodet.

Les også: Gjengvold i Oslo nyttårsaften: Flere benbrudd, øre «skåret i strimler»

Det er ingen hemmelighet at dette er et område i Oslo med svært høy andel innvandrere. Bare på lille Haugerud senter vil det i løpet av januar være to moskébygg, et som er der fra før og en nyåpnet moské.

annonse

På sosiale medier snakkes det nå om å «ta igjen» og at folk må være klare til å forsvare seg, når politiet ikke gjør det.

Dette er ikke bare løst prat i kommentarfeltene, Resett har også sett slike ytringer fra Haugerudbeboere.

Borgervern er sjelden en god løsning. Det kan like gjerne føre til en eskalering av konflikter og mer vold.

Men det er grunn til å spørre om hvem som har ansvaret for at vanlige nordmenn tenker på denne måten.

Les også: Ungdomsgjenger på Haugerud og Trosterud utfører hærverk og sprer frykt

I denne saken har politiet valgt å forholde seg tause. På spørsmål fra Resett svarer de at man ikke kan gi noe svar før på mandag. Det er forståelig at politietaten har mange oppgaver å prioritere, men virker samtidig lite tillitvekkende. Det burde være relativt enkelt for politiet å kunne fastslå om man har fått melding om en slik hendelse eller ikke og det ville vært et viktig signal om at man tar slike saker på alvor.

Et like stort problem er medias rolle. Resett ble tipset om saken fredag og har arbeidet med å nøste opp hva som har skjedd i over et døgn. Vi ønsker selvsagt ikke å spre ubekreftede nyheter, men mener samtidig vi har en plikt til å rapportere om viktige hendelser.

Les også: Kvinne på Haugerud forteller Resett: – Hvem ønsker å la barna sine vokse opp i sånne forhold hvis de ikke må? (+)

annonse

I denne saken vurderte vi det slik at når flere personer fra idrettsmiljøet på Haugerud samt en epikrise fra sykehuset slo fast at det dreide seg om gjengvold, så kunne vi publisere saken.

Andre medier har åpenbart vurdert det annerledes. En person fra området Resett har vært i kontakt med forteller at vedkommende lørdag kveld kontaktet flere store medier og spurte om hvorfor de ikke har skrevet om saken.

Svaret var at de ikke kunne skrive noe før politiet bekreftet.

Les også: Mehmets bil totalskadd i bilbrann på Haugerud

Det  virker mest som en dårlig unnskyldning. Men nettopp denne berøringsangsten fra politi og MSM er med på å nøre opp under nordmenns følelse av frykt og avmakt. Mange som bor i slike områder og opplever hverdagen som mer utrygg, føler seg rett og slett glemt av våre politikere. Noen velger å flytte, kanskje de fleste. Andre kan komme til å bruke andre og mer kontante virkemidler.

Ansvaret for det ligger i så fall på politi og mediene som velger å dysse ned slike saker.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse