Donald Trump. REUTERS/Eva Marie Uzcategui
annonse
annonse

Samfunnsdebattant og forfatter Mina Bai forteller at mange iranere feiret general Qasem Soleimanis død. Men det ble gjort i det skjulte.

– Irakere kom ut i gatene i morgentimene i Baghdad og gledet seg med dans og flagg. Dette er folk som er drittlei av det iranske regimets innblanding i Iraks indre affærer og deres sekteriske krigshissing. Det var det irakiske flagget de heiset og roste, skriver Mina Bai i Nettavisen.

Les også: Titusenvis demonstrerer mot USA i Teheran

annonse

Det har vært demonstrasjoner i Irak helt siden oktober, de protesterer mot at den irakiske regjeringen er en «nikkedukke» for det iranske regimet. 400 demonstranter har til nå blitt drept.

Hun skriver at Iran har tidligere uttalt mange ganger at de vil ha amerikanske soldater bort fra Irak. Dette var bakgrunnen for eskaleringen av konflikten i Irak og ikke omvendt, slik man leser i norsk media.

Les også: Trump: Soleimani ble drept for å forhindre krig

annonse

Qasem Soleimani var general i Den iranske revolusjonsgarden. De har igjennom 40 år brutalt slått ned et hvert forsøk på protester. Senest i november ble 1500 iranere skutt ned og drept i demonstrasjoner mot høyere drivstoffpriser. Mange tusen er fengslet og flere er sporløst forsvunnet. De har også bistått irakiske myndigheter for å slå ned på demonstranter.

– Det var disse iransk-støttede militsene som stormet den amerikanske ambassaden før nyttår i Baghdad, og før det var det de som ved avfyring av raketter inn i felles irakisk-amerikanske baser drepte en amerikaner, skriver hun.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon