Vedstabel.Nå må svenskene betale dyrt for å ha en slik på egen eiendom. FOTO: SCANPIX
annonse
annonse

Nå skal det bli vanskeligere og dyrere å fyre i peisen i Sverige, skriver Fria Tider.

Fra og med 1. januar må man betale 2900 SEK og søke om tillatelse hos Trafikverket, hvis man ønsker å lagre ved på egen mark i nærheten av offentlig vei, ifølge SVT Nyheter.

Tidligere kunne man søke om fritak fra avgiften, men den muligheten fjernes nå.

annonse

Kjell-Arne Ottoson representerer Kristdemokraterna (KD) Värmland, og sitter i Riksdagen. Han protesterer mot de nye reglene.

– Jeg forstår ikke hvorfor de skal skape problemer for folk som bor og arbeider på landsbygden (…) Nå som vi skal gjennomføre en klimaomstilling føles det ikke bra at skogbruket skal straffes, sier han.

Les også: Den norske klimafascismen

annonse

I 2018 forsøkte den svenske regjeringen å forby eldre vedovner, for å tilpasse seg nye, strengere EU-regler om utslipp. Det førte til et opprør på blant annet Facebook. Forslaget ble etterhvert trukket tilbake i mai 2019, med begrunnelsen at Bovärket fastslo at kostnadene ville bli større enn nytteverdien.

Gammeldags kjønnsrollemønster

Spørsmålet om vedfyring ble svært aktuell etter at norske Lars Myttings bok om vedfyring fra 2012 ble en salgssuksess i Sverige. Expressen bekymret seg for at bokens suksess hang sammen med «grumsete politiske strømninger i tiden».

– Vedhugging er jo en utpreget mannlig syssel, man kan si den befester et gammeldags kjønnsrollemønster, skrev journalisten Arne Lapidus.

Nordiske museet advarte i samme artikkel mot at vedfyring kunne bli et symbol for selvforsyning, i strid med en framtidsvisjon der alle er avhengige av samfunnet på like vilkår.

– Det er ikke uproblematisk at det skapes bastioner som står i strid med idealer om likestilling og integrering, sa myndighetenes etnolog Jonas-Engman.

annonse

– Spørsmålet er hvem som kan identifisere seg med symbolene. Det her er en nordisk greie. Vi tror vi vil slippe inn alle og bli mer likestilte, men jeg er overbevist om at det finnes dype konservative holdninger vi ikke vil se.

Jonas Engman var skuffet da forslaget ble trukket tilbake, og sa til Aftonbladet at det trolig handlet om den eldgamle konflikten mellom distriktene og sentrale myndigheter, og at folk som krevde å bestemme selv i sitt eget hjem ikke brydde seg om klimaet og miljøet.

Ikke bare i Sverige

Bergen var først ut av norske kommuner med et forbud mot å fyre med ved i gamle vedovner. Forbudet skal gjelde fra 1. januar 2021. Byråd Lan Marie Berg (MDG) følger med, og vurderer lignende tiltak i Oslo. Også borgermesteren i København ønsker å forby vedovner i alle boliger som har fjernvarme.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon