Under begravelsen til Qassen Soleimani i Iran 6. januar 2020. Innrammet: Mahmoud Farahmand. Foto: Scanpix.
annonse
annonse

Mektige Qasem Soleimani har blitt likvidert i et amerikansk rakettangrep i Irak, med potensielt store sikkerhetspolitiske konsekvenser, innad i Iran og regionalt.

Den islamske republikkens sikkerhetsapparat har mistet en av sine nøkkelpersoner. Som en sentral skikkelse i Den islamske revolusjonsgarden og lederen i den beryktede Quds-styrken, kan Soleimanis død få store følger for den fremtidige politiske dynamikken ikke bare i Iran, men også det større Midtøsten.

Angrepet representerer en stor eskalering i konflikten mellom Iran og USA, og forholdet mellom de to erkerivalene er spådd til å nå nye bunnivåer, med ukjente konsekvenser. Mens Den islamske republikkens øverste leder, Ali Khamenei lover hevn, kaller president Trumps støttespillere i USA angrepet for et forebyggende nasjonal sikkerhetstiltak som sparer amerikanske liv.

annonse

Les også: Norsk sikkerhetsekspert om droneangrep i Saudi-Arabia: – Kan øke i omfang

Generalmajor Soleimani var en kjent person ikke bare i Iran, men også internasjonalt. Han var elsket av sine støttespillere og hatet av sine rivaler. Ikke bare var han arkitekten bak store deler av Irans utenrikspolitikk, men også sentral innad i selve mullaregimet, som en av øverste leder Ali Khamenei viktigste rådgivere.

Gitt Soleimanis sentrale rolle innad i regimet, hva blir de politiske konsekvensene av hendelsen, både på kort og lang sikt? Resett har undersøkt og tatt kontakt med sikkerhets- og Iran-eksperten, Mahmoud Farahmand, for å forsøke og å bli litt klokere på situasjonen.

I kjernen av mullaregimet

annonse
Øverste leder ayatollah Khamenei gråt under Soleimanis begravelse på mandag. Foto: AFP PHOTO / HO / IRAN PRESS

Qasem Soleimani ble født i Øst-Iran i 1957 i byen Rabor som sønn av en fattig bondefamilie. Etter revolusjonen i 1979 meldte han seg inn i Den islamske revolusjonærgarden (IRGC), hvor han steg han raskt i gradene, takket være hans utmerkelser under den blodige Iran-Irak krigen.

Under krigen var han involvert i ekstraterritoriale militære og hemmelige operasjoner, og var blant ansvarlig for å koordinere militærhjelp til anti-Saddam sjiagrupperinger og kurdiske militser i Irak. Han tok senere en lignende rolle i Libanon med Hizbollah og i de palestinske selvstyreområdene for å bygge opp Hamas. Disse verdifulle erfaringene gjorde at han i 1998 ble han utnevnt til lederen for IRGCs beryktede Quds-styrke, som er spesialisert i asymmetrisk krigføring i utlandet, spesielt i Midtøsten.

Les også: Sepâh: Ayatollaenes alfabarn og viktigste vokter

Quds-styrken er et viktig instrument for å fremme de utenrikske- og sikkerhetspolitiske interessene til mullaregimet. Organisasjonen har i dag omfattende operasjoner over store deler av Midtøsten og Sentral-Asia, hvor den er involvert i blant annet sabotasjeoppdrag, likvideringer, bombinger, kapringer og lignende. Quds-styrken er også ansvarlig for kamptrening og våpenopplæring av Irans utenlandske allierte militsgrupper; som Hizbollah i Libanon, PMU i Irak og houthiene i Jemen. Den er også tungt inne i Afghanistan, hvor den jobber utrettelig med å fremme Irans interesser i landet.

Gitt Soleimanis sentrale rolle i Quds-styrken og Quds-styrkens sentrale rolle innad i sikkerhetsapparatet til Den islamske republikken, er hans bortgang utvilsomt et stort tilbakeslag for mullaene i Teheran.

annonse

– Iran vil bli betydelig svekket

Tidligere etterretningsoffiser og sikkerhetsekspert, Mahmoud Farahmand, som selv har røtter fra Iran, forteller Resett at Soleimani var blant de aller mest sentrale skikkelsene innad i Den islamske republikken. Mahmoud tror at hans død sannsynligvis kommer til få store negative konsekvenser for regimet fremover

Mahmoud Farahmand. Foto: Scanpix.

– Regimet i Iran har ikke bare mistet en general, men også en soldat og en diplomat. Som fullverdig militær leder var han viktig langt utover det å ta strategiske beslutninger på en slagmark. Soleimani var en av Khameneis nærmeste rådgivere i over en lang periode og har på sett og vis blitt ansett som en verdig arvtager til tronen i Iran, sier han.

Les også: Eksiliranere: – Vi takker president Trump for Soleimanis død

Mahmoud tror derfor at Soleimanis død vil svekke Den islamske republikken betydelig på kort og lang sikt, både innenriks- og utenrikspolitisk, diplomatisk som militært.

– Han var ikke bare en militær leder, men også prototypen til hva slags mennesker revolusjonsgarden har ønsket å fremme blant sine egne. Han har vært en relasjonsbygger av rang. Han krediteres for eksempel for å være arkitekten bak kampen mot IS i Irak. Han har også et bredt kontaktnettverk i Russland.

Mahmoud forklarer videre at Soleimani har vært viktig i opprettelsen av de transnasjonale nettverkene av sjiamilitser som finnes over store deler av Midtøsten og fremmer Irans interesser i regionen. Generalmajoren har vært i kjernen av disse nettverkene over en lang periode, så hans død kommer sannsynligvis til å få konsekvenser for Irans kapasitet til å kontrollere dem.

Les også: Iran: Revolusjonsgarden i strupen på president Rouhani

annonse

– Han har ledet dem og hatt god kontroll på dem. På kort sikt kan man se en intensivering av operasjoner, men på lang sikt kan man se en svekkelse. Irans kapasiteter til å projisere makt regionalt gjennom å mobilisere disse militsene kommer sannsynligvis til å lide, forklarer han.

Mahmoud tror derfor at Soleimanis død sannsynligvis kommer til å få sikkerhetspolitiske konsekvenser over store deler av Midtøsten, men ikke nødvendigvis til det positive.

– Irans kapasitet til å bekjempe salafi-jihadistiske grupperinger i Midtøsten, som for eksempel Islamsk stat, kan bli betydelig svekket av likvideringen av Soleimani. Hans død er derfor et tveegget sverd. Det er ikke bare å fjerne Iran fra det sikkerhetspolitiske spillet i Midtøsten, grunnet landets sentrale rolle i å bekjempe jihadister, avslutter han.

Les også: Det blir nok ikke krig med Iran med det første

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon