Illustrasjonsbilde, Pixabay
annonse
annonse

Resett skrev nylig om skoleflinke, svenske elever som opplever mobbing på grunn av sin hvite hudfarge.

Johan og Lovisa fortalte om sine opplevelser i en reportasje med lokalavisen StockholmDirekt. De fikk kjenne på kroppen hvilke konsekvenser det kan få når svenskene er en minoritet i sine egne nabolag.

– Det spilte ingen rolle hva man gjorde, man havnet alltid i en underposisjon. Det var derfor jeg ville vekk herfra, sier Johan, som i dag går på en videregående skole på sentrale Kungsholmen, i Stockholms gentrifiserte indre kvarterer. 

annonse

Les også: Sverige: Skoleflinke elever mobbes – fordi de er hvite svensker

Nå har StockholmDirekt snakket med rektor ved skolen, Hanna Thunholm Andersson. Hun understreker at «alle krenkelser er like alvorlige».

– Det gjør meg svært trist å høre det disse elevene har opplevd. Ingen barn skal behøve å oppleve krenkelser. Om man kalles «svenne» eller «blatte» er like ille, ingen av de ordene skal forekomme, sier rektoren.

– Kan det allikevel være slik som disse elevene opplever det, at man kan si svennebanan uten konsekvenser, mens det er nulltoleranse for annen rasisme?

annonse

– Det er jeg ikke enig i. Det kan kanskje se slik ut fra et etnisk svensk perspektiv. Den svenske middelklassen er dessuten den gruppen som det lyttes mest til i samfunnsdebatten. Andre grupper blir ikke hørt på samme måte.

Rektor Andersson er redd for at man fremstiller motsetningene i en etnisk vi-og-dem terminologi:

– Da beveger man seg i feil retning, og gjør seg til verktøy for de antidemokratiske kreftene, sier hun, uten å spesifisere nærmere hvilke krefter hun tenker på.

Problemene må ses i et større perspektiv:

– Vi har et segregerende system der nylig ankomne elever fordeles veldig ujevnt, slik at skolene får helt ulike forutsetninger. Denne problematikken havner rett i fanget på barna.

annonse

Andersson etterlyser en tydelig politisk handlingsplan om hvordan man kan skape et solidarisk samfunn som står opp for «alla människors lika värde».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon