Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
annonse
annonse

Kommunestyrerepresentant Hassan Ali Abdirasaaq (Ap) gikk rett før jul inn for et oppgjør mot Frp under et budsjettmøte.

Hassan Ali Abdirasaaq foreslo å vrake Jan Olav Nybruket som Frps medlem i Integreringsrådet i Stange kommune, et verv Nybruket har vært politisk innvalgt i i to periode, under kommunestyrets julemøte onsdag 13. desember.  Abdirasaaq hevder nemlig at Frp er imot integrering og «innvandrerbefolkning», noe han har utdypet i en kommentar til Hamar Arbeiderblad (bak betalingsmur).

– Nå har jeg sittet i kommunestyret i åtte år som folkevalgt med minoritetsbakgrunn og medlem i Ap. Hele denne tiden har Frp vært mot integrering og innvandrerbefolkning. Det synes ikke jeg er greit eller positivt for integreringsdebatten. Nå har Høyre overtatt departementet for integrering. Det kan bli bra. Min kritikk går ikke på Jan Olav Nybruket som person, men partiets innvandringspolitikk, sa Abdirasaaq til lokalavisen. 

annonse

Det var under behandling av partienes gruppelederes endelige forslag til valg i styrer, nemnder, råd og utvalg for den nye perioden at Abdirasaaq ville ha Frp fjernet fra Integreringsrådet.

Les også: Carl I. Hagen: Vi stemmer for ting vi er mot og mot ting vi er for

Ikke overrasket

annonse

Truls Gihlemoen, som i tillegg til å være leder i Innlandet Frp også er gruppeleder i Stange Frp og sitter i kommunestyret, sier i en uttalelse til Resett at han ikke er overrasket over at Abdirasaaq er uenig i Frps innvandringspolitikk. 

– At Ap-politiker Hassan Ali Abdirasaaq ikke er tilfreds med Frps innvandrings- og integreringspolitikk er ingen overraskelse. Stange Frp er, og har alltid vært, opptatt av at innvandrings- og integreringspolitikken skal være streng og rettferdig, forutsigbar og virkningsfull. Vi har derfor vært kritiske til integreringstiltak som ikke virker, særordninger for nyankomne og fastholdt på å være en tydelig kritisk stemme til en naiv og ukritisk innvandrings- og integreringsdebatt, slår Gihlemoen fast.

– Langt mer overraskende og bekymringsverdig er Abdirasaaqs åpenbare mangel på demokratiforståelse. I Norge ekskluderer vi ikke politiske meningsmotstandere fra deltakelse i folkevalgte organ, men imøtegår politisk uenighet med åpen debatt og argumenter for vårt standpunkt. Det mislykkede forsøket på å utestenge Frp fra Integreringsrådet for å kneble partiets meninger i integreringsdebatten i Stange er et tydelig brudd på demokratiske rettigheter generasjoner før oss har ofret livet for å forsvare, mener Frps gruppeleder i Stange.

Grunnleggende verdier

Gihlemoen mener også at at utspillet fra Abdirasaaq er et uttrykk for at mange med innvandrerbakgrunn ikke forstår eller tar til seg demokratiske, vestlige prinsipper. 

– Abdirasaaqs soloutspill er en kraftig påminnelse om at grunnleggende vestlige verdier ikke er en selvfølge i møtet med mennesker med bakgrunn fra andre kulturer, selv ikke etter mange år med aktiv deltagelse og engasjement i det norske samfunnet, mener han. 

annonse

Lettkrenkthet

Gihlemoen er ikke nådig i sin kritikk av Abdirasaaqs utspill, som han karakteriserer med lite flatterende ordvalg. 

– Det finnes ikke et eget sett med spilleregler politikere med ikke-vestlig bakgrunn kan gjemme seg bak for å unnskylde udemokratisk adferd. Den politiske arenaen i Stange, og resten av Norge, er åpen og inkluderende. Utestengelse, lettkrenkthet og avtalebrudd er ufine hersketeknikker som ikke hører hjemme i vårt åpne demokrati, hevder han.

Forslaget fra Abdirasaaq ble nedstemt, i tillegg til at Ap-politikeren ble møtt med kraftig kritikk. Krf-representant Line Mette Teigland gikk for eksempel på talerstolen og beskyldte Abdirasaaq for å utsette Frp for rasisme. 

Imot Frp-politikk

Abdirasaaq selv understreker overfor Resett at han er imot Frps strengere innvandringspolitikk.

– Jeg er politiker og sitter i kommunestyret og der har vi forskjellige meninger. Men jeg er imot Frps strengere politikk. Sånn er norsk politikk. Noen er enige, noen er uenige. En kvinne fra Krf kalte meg rasist. Det er et alvorlig ord man må være forsiktig med. Hun sa at det var feil av henne etterpå, men jeg ventet uansett på en unnskyldning, noe hun nektet å gi, forteller Ap-politikeren.

– Men mener du at Frp er imot alle innvandrere eller at de som er i kommunen skal integreres?

– Nei, men de vil ha en strengere politikk. Jeg er enig i integreringen. Folk må akseptere systemet, men jeg synes Frp-politikken er mer ekstrem. Jeg sitter i kommunestyret og når vi stemmer for å ta imot flyktninger, så er Frp imot hele tiden. Jeg er overrasket over at de sitter i Integreringsrådet, sier Abdirasaaq.

Les også: Frp-politiker: Drømmen om det flerkulturelle samfunnet er nådd

Demokrati

– Så fordi Frp er imot å ta imot flere flyktninger, så er de imot integrering av de som er i kommunen?

– Det er lov å være imot meg og Ap, men jeg må vise at jeg er imot Frps politikk, særlig hva gjelder innvandring og integrering.

Abdirasaaq stiller seg også uforstående til Gihlemoens kritikk av hans demokratiforståelse. 

– Jeg er ikke imot demokratiet. Alle i kommunestyret var imot meg i denne saken. Jeg aksepterer det. Jeg er folkevalgt. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon