FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) Filippo Grandi. Foto: Ignatis Tsiknis / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

I det minste kunne man håpe at norske myndigheter nå foretok en gjennomgang av støtten til FN og satte krav om at kristne ikke skal bli diskriminert. Men det kommer neppe til å skje. 

CBN News rapporterer at kristne flyktninger fra Syria som nå befinner seg i Jordan nektes hjelp fra FNs høykommissær for flyktninger,  UNHCR. 

En kristen konvertitt forteller at muslimske FN-ansatte «visste at vi var muslimer som hadde blitt kristne, så de plaget og latterliggjorde oss. De slapp oss ikke inn på kontorene. De så bort fra våre forespørsler om hjelp.»

annonse

Jeg ga i 2017 ut boken «Siste jul i Kairo», som handlet om forfølgelsen av kristne i Egypt, Syria, Libanon og Irak. 

Som mange vet er kristne allerede fordrevet fra store deler av Irak, mens de er under press i mange andre muslimske land Selv i land der den kristne befolkningen øker, er økningen lav i forhold til den generelle befolkningsøkningen. 

Alt dette er grunner til at verdenssamfunnet burde gi spesiell beskyttelse til kristne og andre utsatte religiøse minoriteter, som i Midtøsten er truet og blir forsøkt utryddet av ekstreme islamister, men også utsatt for forskjellsbehandling, diskriminering og til tider forfølgelse også fra alminnelige muslimer. 

Les også: I Bergen vil islamofile politikere fjerne støtten til kristne privatskoler

annonse

Det som preget boken min var ikke historiene om ekstreme islamisters massakre og drap, men hvordan vanlige, alminnelige muslimske naboer, klassekamerater og kolleger deltok i forfølgelsen, når muslimer ble hisset opp til å angripe sine kristne naboer. 

Jeg snakket også med flere kristne syrere,  som hadde til Bekaa-dalen i Libanon. De kunne fortelle at det ikke bodde kristne i de muslimske flyktningleirene. 

Det er ikke overraskende at det nå er konvertitter som forteller om forfølgelse i FN-leirene. Syrias opprinnelige kristne har nemlig ikke dratt til disse leirene, men søkt hjelp hos kirkesamfunn og slektnijnger. 

I kjølvannet av Islamsk Stats massakre har mange muslimer konvertert til kristendommen, etter å ha møtt kristne som har hjulpet dem, vist omsorg og kjærlighet. 

Nå får de dessverre erfare at det å konvertere – å forlate islam – er livsfarlig. Familien CBN har snakket med i Jordan lever nå i skjul, både fordi det er forbudt å konvertere, men også i frykt for represalier fra vanlige muslimer. 

annonse

Men denne situasjonen påvirker også hvem som kommer som flyktninger til vestlige land, siden de ofte plukkes fra flyktninger i leirene, hvor det altså nesten ikke befinner seg forfulgte kristne. 

Dermed har det knapt vært kristne blant FN-flyktningene som har kommet til USA og Storbritannia, skriver CBN. 

Det er merkelig, men ikke overraskende, at vestlige land bygget på den kristne kulturarven ikke griper muligheten til å hjelpe våre trossøsken. 

I det minste kunne man håpe at norske myndigheter nå foretok en gjennomgang av støtten til FN og satte krav om at kristne ikke skal bli diskriminert. Men det kommer neppe til å skje. 

I stedet vil den kristne eksodus fra regionen hvor verdensreligionen ble født og var nær enerående frem til 600-tallet bare fortsette. 

Les også: Husker du da NRK nektet en ansatt å bruke det kristne korset på TV?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon