Skogbrannene herjer stadig over hele det sørlige Australia. Foto: Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9 via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tørken på 20- og 30-tallet var verre enn nå. 

Biolog og leder i klimarealistene Morten Jødal skriver på bloggen Miljømytene om brannene i Australia. Han slår fast at det ikke er unormalt varmt i Australia i år. Historisk har det vært like alvorlige branner. 

«I februar 1851 forårsaket Black-Thursday Bushfires hele fem millioner hektar brent areal. 12 mennesker mistet livet, én million sauer og tusenvis av kveg ble drept. Temperaturen gikk helt opp i 47 grader C i skyggen.»

annonse

Les hele teksten her.

Les også: Katastrofebranner i Australia påsatt

Ikke spesielt tørre år
Han slår også fast at tørken på 1920- og 30-tallet var verre enn nå. 

«De siste årene har ikke vært spesielt tørre», skriver han og mener at dette svekker argumentet for at det er klimaendringer som er årsaken til brannene. 

annonse

Han mener som flere andre at den viktigste grunnen til at brannene har oppstått er innførselen av fremmede gressarter og at dødt tremateriale ikke har blitt fjernet i tilstrekkelig grad.  fordi folk misliker røyken som spres med slike påtenninger.

Motsatt
Han mener også at om det var slik at menneskeskapte klimaendringer var årsaken til skogbrannene, burde man sett en generell økning i slike branner. 

«Dersom det er slik at menneskeskapte klimaendringer gjør mange økosystemer tørrere, skulle vi forvente at antallet branner i skog, busk- og krattområder øker. NASA gir oss imidlertid data som forteller det motsatte: globalt har antall slike branner avtatt med 25% siden 2003», slår Jødal fast.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon