Shahida Akhter Shorna under Oslo Freedom Forum 2014. Hun har brutt fire forlovelser, pluss sitt eget. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
annonse
annonse

I papirutgaven under vignetten «Familiesidene» presenterer Stavanger Aftenblad de ulike navnene som har navnedag.

6. januar var navnedagen til Åslaug, Aslaug og Aisha.

Slik beskrives Aftenbladet Aisha:

annonse

– 980 kvinner har Aisha som første eller eneste fornavn. Aisha Bint Abu Bakr («hun som lever») var en av konene til Profeten Muhammed. Aisha blir ofte regnet som et forbilde for muslimske kvinner, og i islamske skrifter er hun ofte referert ved tittelen «De troendes Mor».

Faksimile Aftenbladet

Barnebrud

Aftenbladet unnlater å fortelle at Aisha ble gift med Muhammed da hun var 6 eller 7 år gammel, og at ekteskapet ble fullbyrdet da hun var 9 eller 10 år. Muhammed var minst 40 år eldre enn Aisha. Dette gjengis i de fleste av de anerkjente islamske tekstene (se f.eks Muslim 8:3311 eller Bukhari vol. 7, 62:88).

annonse

Riktignok var det vanlig at jenter giftet seg og fikk barn tidligere på denne tiden. Jomfru Maria anslås av enkelte å ha vært kun 12-13 år når hun ble gravid. Men selv på Muhammeds tid var 9 år en svært lav alder. Det er naturlig å bruke begrepet pedofili om dette forholdet, selv om det er straffbart i henhold til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Les også: Jorda går rundt sola – og Muhammed var pedofil

Har det noen betydning?

Dessuten: Dette skjedde jo for 1400 år siden, hvorfor skal man bry seg? Vel: Problemet er selvsagt at alle muslimer ser på Muhammed som det perfekte menneske, som aldri kan ha gjort noe galt. Så når de viktigste tekstene skriver at Muhammed hadde sex med et 9 år gammelt barn, så kan ikke dette være feil.

Resultatet er at barnebruder er et stort problem i mange islamske land, men det må nevnes at problemet eksisterer også i ikke-muslimske land. Det rammer flest jenter i Sør-Asia og i Afrika sør for Sahara, men det finnes barnebruder i alle regioner i verden. I mange av disse landene er det riktignok forbudt, men det praktiseres allikevel. Annethvert sekund blir en jente gift mens hun ennå er barn, skrev VG i 2017.

Stadig vanligere i Europa

Dessuten følger barnebrudene med på lasset som følge av masseinnvadringen til Europa de siste tiårene. Barnebruder har nå blitt et problem i et moderne Europa som ikke har sett noe lignende på århundrer.

Allerede i 2004 skrev den britiske, venstreorienterte The Guardian om problemet. Barn ble smuglet inn i landet og tvunget til å gifte seg med langt eldre menn. Alene i et fremmed land, og kun omgitt av andre muslimer i muslimske ghettoer, så var det tilnærmet umulig for disse jentebarna å komme seg unna. Det ble for mange et liv med vold og daglige voldtekter.

annonse

Da den såkalte flyktningkrisen førte en bølge av migranter til Norge, fulgte også barnebrudene med. «Minst 61 mindreårige var gift da de kom til Norge som asylsøkere i fjor. Den yngste jenta var 11 år», rapporterte NRK i februar 2016.

Les også: Barnebruder er ikke uvanlig i Norge

Sylvi Listhaug var da innvandrings- og inkluderingsminister. Hun ville straffe mennene, og beskrev skikken som «helt forkastelig».

Men professor i sosialmedisin Per Fugelli var uenig:

– Vi skal ikke godta det, men prøve å forstå at i deler av verden er dette en skikk. Det har vært sånn i 1000 år. Og de som følger den skikken er ikke forkastelige, de er ikke moralsk primitive. De skal møtes med god vilje, og så må vi finne ordninger som gjør at de kommer inn under norsk lov, sa han til NRK den gangen.

Og sosialantropolog Unni Wikan mente at jentene jenta kan bli hardere rammet dersom myndighetene griper inn:

– Etter sedvaneloven og ifølge islam tilhører barna fars familie. Generelt er skilsmisse ikke sett på med gode øyne. Så hvis jenta har det bra i ekteskapet, bør norske myndigheter støtte opp om familien – selv om hun er en barnebrud.

Les også: Nasjonal kultur kontra multikultur: et spørsmål om våre sosiale forestillinger

Etter en langvarig kamp, hvor blant annet Plan Norge sto i front, ble det innført en absolutt 18-års aldersgrense på ekteskap i Norge 22. mai 2018.

Men det finnes innbyggere i Norge som setter sin religion eller sin kultur over Norges lover. Derfor pågår fortsatt skikker som barneekteskap, tvangsekteskap, omskjæring og opphold på utenlandske koranskoler. Så og si ingen blir straffet for disse lovbruddene.

Så man kan trygt si at Aisha representerer mer enn «et forbilde for muslimske kvinner» og «De troendes Mor».

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon