Barn feirer 32-årsjubileet til Hamas, 15. desember 2019. I Tromsøs vennskapsby Gaza. Foto: APAImages /Shutterstock
annonse
annonse

En militærdomstol styrt av Hamas dømte 29. desember 2019 en komiker til 18 måneders fengsel for å ha spilt inn en narrevideo av en halshogging i IS-stil.

32 år gamle Aadel al-Mashwakhi fra Gaza ble dømt for å ha fornærmet religiøse følelser, for å ha vist motstand overfor gjeldende politikk, og for å ha utvist avvikende oppførsel, ifølge Document:

«Bakgrunnen er en video som har sirkulert i sosiale medier og på YouTube siden september. Der står han sammen med tre unge menn. To av dem holder kniver. Selv leser han opp et vers fra Koranen, mens en fjerde ung mann med bind for øynene kneler foran ham.

annonse

– Denne mannens hode skal kuttes av fordi han stjal en pose pistasjnøtter fra en gammel kvinne for ti år siden, og for fire år siden svømte han i sjøen iført en dongerishorts som var 5 centimeter over knærne, noe som er i strid med islam, sier al-Mashwakhi med fattet stemme, mens de andre rundt ham begynner å fnise.»

Hva sier vennskapsbyen?

Gaza er vennskapsby med Tromsø. I et innlegg hos Nordnorsk debatt etterlyser Tone Angell Jensen reaksjoner fra Tromsø på hvordan «vennene» agerer:

annonse

– Har noen av vennene i Tromsø reagert på dommen? Sendes det protester fra rådhuset, der det politiske flertallet for bare tre år siden bestemte seg for å utvide samarbeidet med Gaza og, herunder dessverre også Hamas. Eller, sagt på en annen måte, reageres det i det hele tatt når menneskerettighetene brytes i Gaza – og det ikke er Israel som står bak?

Tone Angell Jensen er en erfaren journalist, og har blant annet vært distriktsredaktør i NRK Troms og redaktør i Avisa Nordland. Jensen henviser til Tromsø kommunes internasjonale strategi, hvor man under punkt 6 (Toleranse, mangfold og internasjonal solidaritet) kan lese:

«Tromsø kommune skal fortsette å være en pådriver for å fremme menneskerettigheter og likeverd. Når representanter fra Tromsø kommune møter representanter fra vennskapsbyer vil det være naturlig å ta opp brudd på menneskerettighetene som skjer i vennskapsbyene. Spesielt de som gjennomføres og sanksjoneres av lokale myndigheter i vennskapsbyene.»

Aadel al-Mashwaki gjorde altså narr av en halshugging i regi av IS. Dette kunne ikke islamistene i Hamas tåle:

– Hamas fikk anledning til å bekrefte det mange mener, nemlig at organisasjonen er en tvilling til IS, og gjorde nettopp det, skriver Jensen.

Resultatet ble altså 18 måneder i fengsel, og al-Mashwakhi er ikke alene:

annonse

Ungdommelige protester i gatene blir slått hardt ned på. Kvinner som opponerer etter at regimet de siste 12 årene har iverksatt systematisk kjønnsdiskriminering og innført sharialover, blir hensynsløst behandlet.
Ikke-muslimer, dissidenter, konvertitter og frafalne, alle lever de farlig. Men en av de aller mest utsatte gruppene, er homofile. De forfølges, trakasseres og mange er drept på grunn av sin seksuelle legning.

Det var Rødt og SV, med støtte fra Ap, som i 2001 fikk gjennomslag for at Tromsø skulle bli vennskapsby med Gaza. Jensen avslutter slik:

– Skal de fine formuleringene fra kommunens internasjonale strategi settes ut i livet, er det kanskje på tide å si fra? Eller er det greit at en vennskapsby kaster en mann i fengsel for å ha latterliggjort verdens verste terrororganisasjon?

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon