Statsminister Stefan Löfven (S) Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) lovte i 2013 at Sverige innen 2020 skulle ha den laveste arbeidsledigheten i EU. Resultatet ble en svak 23. plass av 28 land.

Å redusere antall arbeidsledige i Sverige var Löfvens store prosjekt før han ble statsminister etter valget 2014. På Socialdemokraternas partikongress i 2013 sa han i sin tale:

– Vi skal oppnå lavest arbeidsledighet i EU. Det er det forpliktende delmålet, men vi skal oppnå full sysselsetning. Det, mine venner, er sosialdemokratisk politikk.

annonse

I en debattartikkel fra 2013 skrev Löfven at Moderaterne gjorde Sverige kaldt, og jukset med beregningen av reell arbeidsledighet.

– Vi Socialdemokrater kommer aldri til å akseptere et samfunn der så mange mennesker – titusenvis av de unge– går uten arbeid. Derfor har vi satt oss målet at Sverige skal ha lavest arbeidsledighet i EU i år 2020.

Siden den gangen har arbeidsledigheten bare økt. Og selv om antallet sysselsatte forventes å øke i årene fremover, øker samtidig antallet og andelen som står utenfor arbeidsmarkedet. Årsaken er blant annet den store tilstrømningen av migranter som ikke har relevant utdannelse og kunnskap tilpasset det svenske, høyteknologiske arbeidsmarkedet.

Bare i løpet av de siste to årene har befolkningen økt med hele 330.000. Antall etniske svensker øker imidlertid ikke. Hele økningen skyldes innvandring. Kun 61 prosent av de under 44 år i 2018 var definert som etnisk svenske. Og fortsatt gis det oppholdstillatelse til 122.000 utlendinger på et år. Da hjelper det lite at sysselsetningen øker med 27.000.

annonse

Les også: Siviløkonom: Sverige gjennomgår en radikal demografisk forandring

– Den negative utviklingen rammer først og fremst utenlandsfødte kvinner med lav utdannelse. En kombinasjon av ulike tiltak som voksenopplæring og subsidierte ansettelser er nødvendig, sier arbeidsmarkedsanalytiker Annelie Almérus til Expressen.

Lövfen har blitt kritisert for å pynte på statistikken gjennom å plassere nylig ankomne migranter i «liksomjobber», til milliardkostnader for svenske skattebetalere.

Ifølge Eurostat ligger Sverige på 23. plass av EUs 28 land, med en arbeidsledighet på 6,8 prosent. Tsjekkia har lavest arbeidsledighet med 2,2 prosent, deretter følger Tyskland, Polen, Malta og Ungarn. I Norge oppgis arbeidsledigheten til 3,9 prosent.

Samtidig viser målinger at tilliten til Sveriges statsminister har blitt kraftig redusert.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon