Jus-professor Mads Andenæs er mer bekymret for de som skriver på sosiale medier enn de som sparker ut tenner på tilfeldige personer. Foto: Skjermbilde NRK TV.
annonse
annonse

Jusprofessor ved UiO, og menneskerettighetsadvokat, Mads Andenæs, mener at «hatefulle ytringer» i kommentarfeltene kan føre til at noen blir drept.

Andenæs, som ofte blir brukt som ekspert av NRK og andre medier, har lenket til en sak i VG i forbindelse med den grove voldsepisoden på Haugerud i Oslo natt til 1.januar. To menn ble angrepet av en gjeng ungdommer, der voldsofrene skal ha fått skåret opp øret og slått ut tenner.

Politiet har ikke hittil ikke ønsket å opplyse etnisitet til de involverte.

annonse

Gjengvold i Oslo nyttårsaften: Flere benbrudd, øre «skåret i strimler»

– Sprer konspirasjonsteorier

«Avviser rasistisk overfall i Oslo» heter tittelen til VG, som har fokusert på hva et par personer har skrevet på Facebook i forbindelse med voldsepisoden. VG har henvist til saken i Resett, uten link, og omtalt avisen som et «islamkritisk nettsted».

annonse

Et av intervjuobjektene til VG er stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) som selv bor i nærheten av der volden fant sted.

Bhøler sier til VG at han er bekymret over at folk sprer «konspirasjonsteorier» om volden i Oslo, og at han aldri har hørt om rasistisk motivert vold mot hvite. 

Arbeiderparti-representanten sitter i justiskomiteen og er involvert i lokale prosjekter for å få bukt med vold blant unge.

Bøhler får nå støtte fra menneskerettighetsadvokat Mads Andenæs. Han hevder at de som kommenterer såkalte hatefulle ytringer i kommentarfeltene kan bidra til at personer blir drept.

– Imponerende klart fra Bøhler. Må stoppe hatefulle ytringer. Godt at ansvarlige politikere griper inn. Slikt hatprat kan drepe, skriver Andenæs på Twitter i det han linker til VGs sak.

annonse

– Skammelig av VG

Resett-redaktør Helge Lurås mener VGs vinkling på voldsepisoden i Oslo er skammelig. I en ny kommentar langer han ut mot VG og andre norske medier.

– VGs forsøk på å vri den alvorlige voldhendelsen på Haugerud over til en kritikk av de som skriver om det, er skammelig. De nevner Resett, men uten å lenke til de artiklene vi faktisk har skrevet om saken. Og selvfølgelig omtales vi som det «islamkritiske nettstedet». Det gjør VG for å diskreditere det vi skriver og slik at leserne deres skal tro at alt som står på Resett skal være forutinntatt. Og det er også det leserne skriver i kommentarfeltet som blir forsøkt diskreditert.

– VG innsats i denne saken er nok, uten at de er klar over det selv, et godt eksempel på det som har vært og er problemet med norske mediers dekning av innvandringen til Norge og dens konsekvenser. De har som utgangspunkt at innvandring er en god ting og at det eneste som eventuelt kan forhindre det fra å gå bra, er nordmenns fremmedfrykt og rasisme. Utlendingene derimot, kan aldri gjøre noe galt og har selvfølgelig ingen rasistiske tendenser overhodet, skriver Lurås.

VG forsøker å feie rasistisk vold mot nordmenn under teppet – det er skammelig «journalistikk»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon