Herreklubben Norske Selskab. Den ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Fra lokalene i Akersgaten 18 i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix
annonse
annonse

En e-post fra styret utløste storm blant medlemmene i den eksklusive herreklubben Norske Selskab, skriver Børsen.no.

Med medlemmer som Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Christian Ringnes, og ellers representanter fra kultureliten, akademia, politikk og Forsvaret, forstår man at man ikke befinner seg på samfunnets skyggeside når man inntar de «fem stuer med eksklusiv kunst på veggene».

Om seg selv skriver Norske Selskab på sin hjemmeside:

annonse

Norske Selskab er en herreklubb stiftet i København i 1772 av norske studenter. Klubben i København ble oppløst i 1813, men gjenstiftet i Christiania i 1818 av 16 tidligere medlemmer.

Klubbens historiske betydning ligger i medlemmenes engasjement for Norges frihet og selvstendighet, den gang Norge var under dansk herredømme. Frihetsbevegelsen ga sterke impulser til løsrivelsen fra Danmark. Ved opprettelsen av et eget norsk universitet i Christiania i 1811 ble en rekke av lærekreftene rekruttert blant Norske Selskabs medlemmer.  

Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix

Kun for menn

annonse

Det spesielle med klubben er at den kun godtar mannlige medlemmer. Nå har klubbens styre sendt ut en e-post hvor de ytrer ønske om å endre på dette.

I e-posten står det blant annet:

– (S)iden stiftelsen som herreklubb i 1772 har kvinner gått fra å være nærmest usynlige til å bli likeverdige deltakere i det offentlige liv. En avgrensning som den gang fremstod som naturlig synes for mange nå å være problematisk.

– Direksjonen har derfor bestemt at dette er en problemstilling som fortjener en skikkelig utredning og debatt, altså om tiden nå er kommet til å endre våre lover og åpne for kvinnelige medlemmer.

Det er opprettet en komité som skal utrede saken, bestående av Per Meinich (formann), Christian Ringnes, Cato Schiøtz og Jørn Holme. De ber om innspill per e-post.

«Det ble ramaskrik. Utvalget rakk bare å ha to møter av forberedende karakter. I løpet av en hektisk førjul og romjul ble arbeidet først iherdig forsvart, deretter nedlagt, av Direksjonen», skriver Børsen.

– Jeg har problemer med å forstå at noen kan være mot at dette viktige spørsmålet blir utredet, sier høyesterettsadvokat Cato Schiøtz.

Han er medlem av herreklubben og oppnevnt til å sitte i «kvinneutvalget» som altså ble lagt ned før det hadde kommet i gang.

annonse
Spisesalen Norske Selskab. Medlemmer kan bestille bord på hjemmesiden. Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix

Ikke første gang

Dagbladet avslørte i 2013 at tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey (H) hadde blitt nektet adgang til en torskeaften i Norske Selskabs lokaler.

«Likestillingsombudet kom på banen, topp-politikere tordnet og mangemilliardær Johan H. Andresen meldte seg ut av herreforeningen i protest, mens Norske Selskab på sin side uttalte at «menn har behov for å være alene»».

«Grasrotopprør»

Av 181 svar er 75 prosent «veldig klare på at man ikke ønsker at klubben skal ta opp kvinnelige medlemmer».

Etter det Resett kjenner til opplevde flere av medlemmene forsøket på å åpne for kvinner som et kupp fra styrets side. Det vises blant annet til at medlemmene som skulle sitte i komiteen var håndplukket for sitt syn på at Norske Selskab skulle åpne for kvinner.

annonse

Som et medlem sier til Resett:
– Det var er motreaksjon fra grasrota i klubben som tvang styret på retrett.

Det er muligens noe søkt å kalle medlemmene for den eksklusive klubben for en «grasrot», men alt er – tross alt – relativt.

Kvinneklubber er greit

Høyre har sitt kvinneforum, og Arbeiderpartiet har sitt kvinnenettverk. Treningssenter tilbyr treningsområde kun for kvinner. U-hjelp fokuserer på kvinner. Kvotering av kvinner er eneste løsning for noen, men i enkelte miljøer ikke like populært.

Men når noen menn vil ha et sted for seg selv sitter kritikken løst. Det blir spennende å se hvor lenge Norske Selskab kan bestå som en herreklubb.

Christian Ringnes var i utgangspunktet svært villig til å slippe kvinner inn i varmen, men han aksepterer at medlemmene ønsker det annerledes.

– Ønsket om å beholde en herreklubb, er fullt ut forsvarbart. Det var mange argumenter som talte for, sier Ringnes.

Han peker på at det finnes mange fora som er forbeholdt ett kjønn, og mener også det må være greit.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon