Illustrasjonsbilde. REUTERS/Valentyn Ogirenko
annonse
annonse

Norge stemte nei til EU to ganger, men ble likevel bundet til unionen via EØS-avtalen. Det gav oss tilgang til EUs indre marked, men med EØS fulgte også EUs lover og regler.

– Trygdeskandalen handler dypest sett om fornektelsen av at Norge gjennomgikk en rettslig revolusjon i 1994, skriver Eirik Vinje i et leserinnlegg i VG.

– Den såkalte NAV-skandalen er antagelig den største krisen i rettssystemet etter krigen. Uretten har pågått lenge, kanskje helt fra 1994.

annonse

Les også: Nav-skandalen: Statsministeren ber om EØS-undersøkelser i alle departementer

Vinje mener at skandalen har sviktet på alle plan.

– Politikere har vedtatt lover som de skulle ha forstått var i strid med EØS-avtalen.

annonse

Han mener at konsekvensene av EØS ble «underkommunisert for å skape ro og samling» .

– I realiteten innførte vi et nytt rettssystem i Norge ved å slutte oss til det indre markedet. Egentlig vedtok stortingsflertallet i siviliserte og formelt demokratiske former en rettsrevolusjon. For det praktiske rettsliv var omveltningen antagelig større enn innføringen av Grunnloven i 1814.

Men få innen universitet kunne noe om EØS-rett. Etter juridisk embedseksamen i 1999 jobbet Advokat Vinje i Justisdepartements lovavdeling. Hans jobb var å skrive lover ut fra EU-direktiver.

Les også: NAV-skandalen – kollektivt juridisk sløvsinn eller manglende forståelse av hva EØS-avtalen innebærer?

– Det finnes knapt noe del av norsk rett som ikke begrenses og påvirkes av EØS-retten. Og det norske byråkratiet produserer titusenvis av sider med regeltekst hvert år, sier Vinje.

Videre forteller han at han hadde liten studiekompetanse på EU og ingen erfaring. Det var heller ingen andre i departementet som visste mye. Siden Norge ikke er medlem i EU var det ingen nordmenn som hadde vært med på å lage lovene. De fantes ikke kompetanse i Norge. Vinje måtte derfor knytte seg til danske og svenske kollegier.

Les også: NAV-skandalen skyldes ikke bare en arrogant statsmakt, også feige advokater og sjamanjagende medier har et stort ansvar

– Det hanglet og gikk, men solid og sikker saksbehandling var det ikke. Og en slik etterdiltende måte å lage regler på er vel ikke særlig verdig for en nasjonal lovgiver.

annonse

Vinje har erfart at EU går for fort frem, og at de som skal jobbe med lovene henger etter. De fleste lever fortsatt i en «nasjonal kontekst». Han mener at «NAV-skandalen viser et strukturelt problem i det politiske og juridiske systemet».

– Sannsynligvis utgjør NAV-skandalen bare toppen av et isfjell, skriver Vinje og som løsning ser han for seg at vi må styrke utdanningen på de juridiske lærestedene, og at norske politikere og jurister må forstå at norsk lov er underordnet EU.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon