- Resett - https://resett.no -

Ambassadør Kåre Aas respekterer Donald Trump. Ja, tenk det

Før valget i 2016 var det bare Ulf Leirstein av politikerne på Stortinget som gikk ut og støttet Donald Trump fremfor Hillary Clinton. I mediene ristet man foraktfullt på hodet. I løpet av de siste årene har det blitt noe mer ærbødighet å spore, men det er lite skryt den amerikanske presidenten blir til del fortsatt.

Men på programmet Torp på NRK denne uken fikk vi et velkomment eksempel på en norsk representant for etablissementet som gjorde nettopp det. Og det var Norges ambassadør i Washington D.C. Kåre Aas (64). Det var riktignok ingen ukvalifisert hyllest, men Aas balanserte godt de motstridende forventningene som ligger på ham. Ole Torp fikk ham ikke til å si at Trump er en katastrofe.

– Trump gjennomfører det han lovet, sa Aas. Han mente også Trump hadde en positiv innvirkning på NATO.

annonse

Jeg møtte Aas første gang i 2008 i Kabul, der han da var norsk ambassadør. På den tiden var det en av de viktigste ambassadørpostene fordi Obama hadde gjort Afghanistan til et satsningsområde for sin utenrikspolitikk. Amerikanske og andre vestlige medier var fulle av stoff om Afghanistan – og av forventninger til suksess.

Les også: Podkast Ep 18 – Alarmismen slår tilbake på MSM. Nok en seier for Donald Trump [1]

Jeg dukket opp i Kabul utsendt av NUPI. Oppgaven var å evaluere og foreslå endringer på det de norske militære styrkene gjorde. Det var FD som var oppdragsgiver.

annonse

Kåre Aas tok meg godt i mot, noe jeg også beskriver i boken «Veien til Resett [2]». Han var endog smart nok til å tilby meg kontor i ambassaden den tiden jeg var der. Det slo meg da at han var føre var nok til å tenke at det ville få meg til å føle meg som en «på laget» og dempe det som eventuelt ellers kunne komme av kritikk fra min og NUPIs siden i norske medier.

Jeg takket nei til kontoret, men fikk alltid audiens de gangene jeg besøkte byen. Aas sugde informasjon av alle han møtte. Han var i hovedsak mer opptatt av å lytte enn å snakke.

Det var ikke tilfeldig at det var Aas som fikk jobben i Kabul. Han var dyktig. Fra 2003 hadde han sittet som sjef for Sikkerhetspolitisk avdeling i UD, en ettertraktet posisjon. Da han kom hjem fra Kabul, ble det opprettet en egen stilling til ham som politisk direktør. I 2013 ble han sendt som ambassadør til Washington D. C. og det som er betraktet som den viktigste norske ambassadørposisjonen av dem alle.

Les også: Petter Tuvnes anmelder: – Beskrivelsene av den første tiden med Resett er sjokkerende [3]

Der har han nå sittet i seks og et halvt år. Det er langt over vanlig tid. Aas har hatt en høy stjerne hos såvel utenriksministre fra Høyre og Arbeiderpartiet, Ine Eriksen Sørreide blir sagt å holde ham spesielt høyt i hevd.

Aas har også klart å skape gode kontakter med Trumps folk. I det hele tatt er han en svært omgjengelig fyr. Han tror heller ikke så spesielt godt om seg selv, han innser at han har begrensninger.

annonse

Og det er det ikke alltid man kan si om folk som når høyt opp i norske byråkratier.

For de av dere som ikke har sett intervjuet på Torp [4], er det vel verdt å få med seg. Det blir ikke lett å finne noen som kan gjøre en like god jobb for Norge i USA som det Kåre Aas har gjort.

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474