Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Retten mener ungdommene var respektløse da det ble basketak med lovens lange arm. 

I sommer fikk et basketak mellom politi og lokal ungdom på Bogerud øst i Oslo mye oppmerksomhet i mediene. I etterkant kom det også flere påstander om politivold og maktovergrep fra lovens lange arm. 

Les også: Marokko avviste å ta i mot sin egen statsborger – ble returnert til Norge

annonse

I retten i januar kom det frem en annen versjon. Der fortalte en politimann at de rykket ut fordi politiet hadde fått tips om at det var en person med machete på stedet. 

Flere av ungdommene kom mot politiet med knyttede hender, og ingen fulgte politiets instrukser. De første patruljene på stedet hadde vansker med å ikke bli omringet av ungdommene.

Videoer vist for Oslo tingrett viser at mange av ungdommene fremviste svært provoserende oppførsel mot politiet, at de måtte bes mange ganger om å stå inntil veggen på Narvesen-kiosken ved T-banestasjonen, at de kom med tilrop og skrek til politiet, stilte spørsmål ved deres arbeid, avkrevet å få vite skiltnummeret til enkelte tjenestemenn, at de stadig ropte at ingen hadde gjort noe.

annonse

I etterkant mente blant annet den muslimske samfunnsdebattanten Muhammad Qasim Ali at dette var politivold og at det ikke ville skjedd med ungdom av etnisk norsk opprinnelse. Oslo tingrett kom imidlertid til en annen konklusjon:

«Flere av ungdommene hadde etter rettens oppfatning ingen respekt for politiet og deres arbeid, samarbeidet ikke, men var mer opptatt av seg selv og egen posisjon. Flere kalte politiet for ukvemsord som «fitter» og «morrapulere», og stilte spørsmål ved om politiet kunne filme dem. Det synes også som om flere av ungdommene blottet seg/latet som de ville blotte seg overfor politiet. Flere ropte og skrek, flirte og lo, avkrevde svar fra politiet, og krevde å få gå fra stedet», skriver retten i sin kjennelse i en sak mot en av ungdommene. 

Les også: Norsk-iraner pågrepet og fengslet for drapstrusler mot Bahareh Letnes og Per Sandberg

Den aktuelle tiltalte mente selv at politiet benyttet seg av unødig maktbruk. Han ble til slutt dømt for å ha forulempet politiets arbeid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon