Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse

Knut Olav Åmås sier han aldri kommer til å komme tilbake til den eksklusive herreklubbens lokaler.

Resett skrev nylig om kvinnebråket rundt herreklubben Norske Selskab. I det som ble beskrevet omtrent som et kuppforsøk ville krefter innen den tradisjonrike herreklubben åpne for kvinnelige medlemmer, for første gang på nesten 250 år etter at klubben ble stiftet i 1772.

Det ble opprettet en komité som skal utrede saken, bestående av Per Meinich (formann), Christian Ringnes, Cato Schiøtz og Jørn Holme. De ber om innspill per e-post.

annonse

«Det ble ramaskrik. Utvalget rakk bare å ha to møter av forberedende karakter. I løpet av en hektisk førjul og romjul ble arbeidet først iherdig forsvart, deretter nedlagt, av Direksjonen».

Les også: Kvinnebråk i eksklusiv norsk herreklubb

Trekker seg fra foredrag

annonse

«Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås trekker seg fra et foredrag han etter planen skulle ha holdt i den lukkede norske herreklubben Norske Selskab 24. mars i år. Det skjer etter at Børsen i går omtalte internt kvinnebråk blant klubbens medlemmer», skriver Børsen i en oppfølgende sak.

I en e-post forklarer den selverklærte ytringsfrihetsfundamentalisten hvorfor han trekker seg:

«Grunnen er de holdninger som dere velger å la selskapet preges av – til tross for flere forsøk fra Norske Selskabs egne fremste medlemmer på å diskutere dem, forsøk som er blitt stoppet. Dette er ikke forenlig med de verdier som er viktige for meg som menneske og i min stilling som direktør i Stiftelsen Fritt Ord, og som også ligger under foredraget jeg skulle holde for dere.»

Åmås skriver i e-posten at det i seg selv for så vidt er «legitimt å insistere på å fortsette å være en herreklubb, men jeg reagerer på hvordan konkrete hendelser møtes og hvordan forsøk på å diskutere endringer blir møtt og håndtert.»

– Vi må bare beklage at Åmås ikke vil delta, og vi tar selvsagt hans begrunnelse til etterretning, sier styreleder i Norske Selskab Erik Heidenreich.

annonse

Også i 2013 trakk Åmås seg fra en debatt i den eksklusive herreklubben. Årsaken den gangen var at tidligere oljeminister Thorhild Widvey hadde blitt nektet adgang til en middag i Norske Selskabs lokaler, fordi hun var kvinne.

Resett har sendt e-post til Fritt ord, med følgende spørsmål:

«Vil Åmås i fremtiden nekte invitasjoner fra andre kjønnssegregerte klubber som f.eks. Høyres kvinneforum eller Arbeiderpartiets kvinnenettverk? Eller hva med moskeer?»

Flere reaksjoner

– Ikke annet enn rystende lesning, konkluderer SV-topp Kari Elisabeth Kaski.

– Dette er en klubb for menn med makt, og det er all grunn til å være skeptisk når de ikke vil åpne for kvinnelige medlemmer. Dette er en skam for mennene det gjelder, og det avslører en type mennesker som frykter samfunnsutviklingen.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) er også oppgitt, og beskriver klubben som «noe man bare trodde fantes i Storbritannia».

– Dette framstår ganske komisk. De har rett og slett klart å stenge inn tiden i et rom i Akersgata. Alle kan lage egne nettverk rundt seg, men formaliseringen av denne type klubber tilhører land som melder seg ut av EU.

– Dinosaurer er tydeligvis ikke helt utryddet likevel, tilføyer Anette Trettebergstuen (Ap). Mens Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne finner frem språket fra barneskolen:

annonse

– Voksne menn i dress som er redd for jentelus tror jeg ikke at jeg gidder å bruke så mye tid på.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse