- Resett - https://resett.no -

Store splittelser innad i den syriske regjeringen som følge av Soleimanis død

Likvideringen av Qasem Soleimani skal ha sådd splid mellom pro-Iran og pro-Russland faksjoner innad i den syriske regjeringen.

Rahim Hamid, en iransk analytiker basert Virginia, sier [1] til Fox News at Syrias politikk gjennom sin langvarige borgerkrig i stor grad har blitt formet av de militære kapasitetene til Moskva og Teheran. For den syriske regjeringen har det vært viktig å balansere mellom sine to viktigste støttespillere for å oppnå best mulig resultat på bakken.

Overraskelsesangrepet på Soleimani i forrige uke skal ha ført til en dyp splittelse innad i den syriske regjeringen. Assad-regimet skal være delt som aldri før mellom to forskjellige fløyer – de som er pro-Iran og de som er pro-Russland.

annonse

Sentral skikkelse

Qasem Soleimani har lenge blitt ansett som sjefshjernen bak Irans støtte til den syriske presidenten Bashar al-Assad. Han utvidet Irans militære makt og politiske innflytelse i Syria under dekke av bekjempelse av terrorisme. Under den drepte generalens ledelse, fikk Syria en stor mengde våpen og militærtrening, samt militær støtte på bakken fra topplederne i Irans militære.

Les også: Eksiliranere: – Vi takker president Trump for Soleimanis død [2]

annonse

– Soleimanis prosjekt i Syria var å drive vekk amerikanske styrker. Han var ikke i noe hast, fordi han var opptatt med å bygge fundamentene for å øke Irans politiske, militære og økonomiske innflytelse i Syria, og han har oppnådd mye i dette feltet, sier Bassam Barabandi, en tidligere syrisk diplomat, til Fox News.

Splittelse

Bashar al-Assad har alltid vært nærmere Iran enn Russland. Den iranske fløyen innad i det syriske regimet har blitt ledet av president Assad selv, som har mottatt råd og instruksjoner direkte fra Soleimani. Iran har til og med tilhengere og sin egen innflytelsessfære innad i det syriske militæret.

Les også: Iran-ekspert: – Den islamske republikken vil bli kraftig svekket som følge av Soleimanis død [3]

Mens noen analytikere spekulerte i at Soleimanis død ville styrke Russlands posisjon overfor Iran i Syria, har de stort sett observert at Assad lener seg i enda større grad mot Teheran enn Moskva, enn før. Skiftet kan ha med Assad politiske fremtid å gjøre.

– Det er velkjent at Russland ønsker å avslutte krigen, fordi de vet at Assads image ikke kan reddes. Så, Assad satser nå på å strekke seg mot Iran i stedet for Russland, sier en anonym kilde til Fox News.

annonse

Hevn

Døden til Quds-styrkens sjef kom på et tidspunkt da det syriske regimet og dets allierte var i ferd med å innlede en ny offensiv mot den syriske jihadist- og opprørsbastionen Idlib.

Les også: Det blir nok ikke krig med Iran med det første [4]

Iran and Quds-styrken har sverget å hevne likvideringen av Soleimani. Det gjenstår å se nøyaktig hvilken linje Soleimanis etterfølger, Esmail Ghaani, vil ta i regionen.

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474