Skjermbilde, Vårt Land. Foto: Sunniva Sande Krogseth/illustrasjon
annonse
annonse

Politisk redaktør Berit Aalborg i Vårt Land fyrer av en bredside mot Frp. Hun mener at partiet bedriver symbolpolitikk når de ikke vil gi papirløse norske ID-dokumenter.

Hun skriver på lederplass at det er mennesker i Norge «uten dokumenterbar identitet», og de kan komme fra land som «ikke registrerer fødsler eller er i krig og konflikt». De kan til og med ha papirer som «ikke tilfredsstiller norske krav om dokumentasjon».

– Det finnes også de som trolig har hatt gyldige papirer, men som av ulike grunner har mistet eller kastet dem. Noen av frykt, andre etter anbefaling fra menneskesmuglere. Noen ønsker også å skjule sin identitet, skriver Aalborg Vårt Land.

annonse

Les også: Vårt Land-redaktør misliker at Listhaug har fått olje-makt

Noen får innvilget asylsøknanden, og andre får avslag. For sistnevnte er det noen som blir igjen på tross av et utvisningsvedtak.

– Det er all grunn til å tro at særlig Frps regjeringsmannskap og stortingsgruppe har stor motstand mot å gi utlendinger, uten avklart identitet fra hjemlandet, noen form for norsk identitet.

annonse

– For selv om dette vil gi økt oversikt, større sikkerhet og mulighet til å motarbeide arbeidskriminalitet, anser de det trolig som et håndslag for å lette tilværelsen for papirløse. Kanskje anses det også som en måte å senke terskelen for å bli en del av det norske samfunnet. Trolig frykter Frp-politikerne at det vil gi økt tilsig av asylsøkere, migranter og papirløse til Norge, skriver Vårt Lands politiske redaktør.

Les også: Regjeringen frykter helseturisme dersom papirløse sikres helsetilbud

Hun mener at Frp er mer opptatt av å ikke friste folk til å komme til Norge, «fremfor andre hensyn». Hun sier også at Frp frykter at det kan komme folk som vil «skifte identitet». Men Frp «overser en rekke problemstillinger», mener hun. Papirløse i dag bruker falske eller lånte identiteter, og myndighetene har vansker med å avsløre dem.

– Mangel på en gyldig identitet tvinger en del ut i det svarte markedet for å livnære seg. Det vil over tid skape et negativt utenforskap for mange. Det kan være en vel så stor risiko for samfunnet på sikt. Kanskje også en sikkerhetsutfordring vi ikke overskuer i dag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon