Roy og Beatriz Vega. Om få dager må de forlate Norge, 21 år etter at hun kom hit. Paret har fire barn. Foto: Privat
annonse
annonse

Roy Vega opplever det store marerittet. Hans kone blir utvist fra Norge etter 21 år. De har fire barn, og har ingen egen skyld i det som skjer. 

Facebook skriver Vega:

«Ser på NRK Dagsrevyen at en kvinne som har vært her i landet i 19 år blir utvist sammen med sine barn, fordi hun har løyet om hvor hun kom fra.

annonse

Min amerikanske kone Beatriz blir utvist akkurat nå, etter 22 år, 21 års ekteskap og fire barn i Norge – med absolutt alt av papirer og identitet i orden, plettfritt rulleblad og arbeids- og oppholdstillatelse gjentatte ganger – uten å ha løyet om noe som helst.

Beatriz er kun skvist i byråkratiets egenproduserte snubletråder, i en så komplett meningsløs prosess at virkeligheten definitivt overgår fantasien.»

Skulle fornye oppholdstillatelsen

annonse

Resett skrev om saken allerede i februar 2018:

«Våren 2003 var amerikanske Beatriz hos politiet i Trondheim for å fornye oppholdstillatelsen sin for tredje gang. Etter dette skulle ytterligere fornyelser være unødvendig, i tråd med gjeldende rutiner. Fornyelse skjer automatisk etter at en søker for tredje gang har fått fornyet arbeids- og oppholdstillatelse manuelt, ved fremmøte.

Da Beatriz’ søknad om oppholdstillatelse ble registrert hos Folkeregisteret, ble hun ved en feil notert som «utreist». Ved et tastetrykk startet problemene som skulle følge henne frem til Utlendingsdirektoratet (UDI) 5. februar i 2018 bestemte at Beatriz må ut av landet nesten umiddelbart. En som søker oppholdstillatelse skal slett ikke være «utreist». At Beatriz overhodet ikke har vært utenfor landets grenser, og enkelt kan dokumentere det, har ikke vært til hjelp i familiens møte med UDI. »

Les også: Absurd utvisningsvedtak skjemmer utlendingsforvaltningen – nå må Sylvi rydde opp

I juni 2018 skrev pastor Jan-Aage Torp om saken:

«Det er også interessant at Barneombudet hittil har valgt å forholde seg passiv til tross for henvendelser fra familien Vega. Kanskje ikke overraskende at avgående barneombud Anne Lindboe har trenert saken. Hun har vist sterk uvilje mot å kjempe for barnas rett til å leve i sin egen familie.»

Vega har skrevet en rekke meningsinnlegg for Resett tidligere. Nå meddeler han følgende i en kommentar til oss:

– I Norge har hun på mystisk vis blitt skvist og skrevet ut av folkeregisteret flere ganger, uten at noen egentlig er villig til å stå frem og fortelle hvorfor. Hun har selv overhodet ingen grunn til å skrive seg ut av registrene, og de gangene det har skjedd har hun alltid vært den første til å varsle. Fra 2009 har hun vært i Skatteregistret, fått selvangivelser og alt ellers, helt fram til og med 2019!

annonse

De to møtte hverandre i 1998 i forbindelse med en konferanse i Roma. Hun er fra amerikanske Puerto Rico, er utdannet i kunsthistorie og kunstdesign, samt grafikk, og har blant annet satt opp store utstillinger på offentlige museer, i Washington DC Zoo, og andre steder, før hun kom til Norge i 1998.

Scenograf

Beatriz har vært scenograf for en rekke større teateroppsettinger her i landet, både i Olavshallen og i Nord-Trøndelag.

Vega sitter med bokkontrakter og arbeider på full tid i det historiske feltet. Han er Cand.philol med hovedfagsstudier i pedagogikk og historie. (Hovedfag på terrorisme og arabiske opprør i Midtøsten). Han har tidligere arbeidet som kulturjournalist. I tillegg har han bakgrunn fra Forsvaret, som offiser noen år, i jegerstyrker, beredskapsstyrker og Nato-styrker.

Roy og Beatriz Vega bor på Levanger med sine fire barn. Om få dager forlater Roy og Beatriz landet. Barna følger etter senere. Det er Utlendingsnemnda (UNE) som står bak vedtaket om utreisefristen 28. januar.

– Vi kommer til å stå på til siste minutt for å snu den bisarre saken, så vi ber fortsatt om all den støtte vi kan få. Ja, det blir fortsatt et intenst hardkjør for familien, men vi har ikke noe annet valg enn å kjempe så hardt og lenge vi kan for at Beatriz skal få bli i Norge. Saken er vond, merkelig, på grensen til det mystiske. Vi har på vår side snart gått tom for diplomatiske uttrykk, sier Roy Vega til lokalavisen Innherred.

annonse

Ingen store medier har vist interesse for saken. Samtidig er det en dame fra Djibouti, som beviselig har løyet for norske myndigheter, som nå får stor oppmerksomhet fordi hun er utvist.

Les også: Utvist etter å ha svindlet til seg statsborgerskap og 300 000 kroner i trygd – NRK-lesere mener at «dama må få bli»

Simen Sandelien skriver på Facebook, under fanen «Dagens mediekritikk»:

«NRK Dagsrevyen formidler i kveld historien om en kvinne som skal kastes ut av Norge etter nitten år i landet. Kvinnen løy og sa at hun kom fra Somalia. I virkeligheten kom hun fra Djibouti.

Det vi får servert er de klassiske tårevåte historiene om kvinnens rolle som mor, at det oppleves urettferdig og at det var lenge siden.

Det jeg savner i denne typen sak er at NRK setter ord på hva kvinnens løgn har kostet norske skattebetalere. For er virkelig «to års utvisning» en hard straff for å ha svindlet til seg goder fra den norske staten som sikkert utgjør millionbeløp over det aktuelle tidsrommet? Damen får sikkert familiegjenforening etterpå uansett.

Skal ikke straff oppleves rettferdig?»

Kvinnen fra Djibouti har også fått sympati fra sentrale politikere som Kjell Ingolf Ropstad. Men en person som er utsatt for et byråkratisk overgrep, og som aldri har sagt noe annet enn sannheten til norske myndigheter, er ikke av interesse for noen store medier. Ropstad har ikke kommentert denne saken.

Resett har kontaktet UNE. De henviser i første omgang til dom i tingretten fra september 2019. 

I tingretten i september 2019 argumenterte UNE slik:

«Saksøker er ikke å anse som «settled migrant». Det følger av
praksis fra EMD og norsk Høyesterett at status som «settled immigrant» ikke kan opparbeides på grunnlag av opphold uten rettslig grunnlag.»

«Saksøker har verken sannsynliggjort hovedkrav eller sikringsgrunn. Det er ikke tilstrekkelig at utvisning kan medføre familiesplittelse. Begjæring om midlertidig forføyning kan ikke tas til følge.»

Saken følges opp.

Beatriz kan fortsatt støttes på Vipps 91886103.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon