annonse
annonse

Tidligere var det mulig å kommentere meninger hos NRK Ytring. Statskanalen brukte plattformen Disqus, og fikk ofte mange hundre kommentarer under ytringene som var sendt inn.

Ytringene var ofte skrevet av politikere og kjente samfunnsdebattanter, og mange, spesielt venstreorientere ytringer, møtte til tider stor motstand i kommentarfeltet.

Nå har NRK valgt å stenge kommentarfeltet for folk flest, de som fra og med 2020 blir tvunget å finansiere kringkasteren gjennom skatteseddelen.

annonse

– Av tekniske og personvernmessige årsaker har NRK besluttet å ikke bruke debattprogrammet Disqus inntil videre, skriver NRK i bunnen av de nye ytringene som har blitt publisert.

Les også: Leser oppfordrer egne venner til å støtte Resett – Dagbladets redaksjonssjef raser: – Den største møkka man kan lese

– Document svarer ikke

NRK viser til en artikkel der de påstår at de har avslørt at Disqus har «solgt persondata».

annonse

– Flere mediehus har fjernet Disqus-kommentarfelt på sine nettsider på grunn av usikkerhet om selskapet bak tilstrekkelig prioriterer personvern, skriver NRK.

Statskanalen har også valgt å fokusere på at Document og HRS har valgt å bruke Disqus som plattform for kommentering. Hvorfor de nevner akkurat disse to nyhetsformidlerne er uvisst.

– Document og Rights svarte ikke torsdag kveld på NRKBetas henvendelse på om de kom til å fortsette med Disqus.

I saken som kan leses hos NRKBeta er det imidlertid mulig å kommentere. En bruker har lagt merke til at NRK er bekymret for at Disqus selger persondata, men stusser på at statskanalen slettet alle kommentarer som ikke brukte ekte navn den tiden de benyttet Disqus.

annonse

– Den enkleste måten å styrke personvernet på er å legge til rette for at folk kan være anonyme. Det eneste vi får ut av at alle er direkte identifiserbare er at det blir lettere å selge persondata uten samtykke, skriver vedkommende.

Ble kvalm 

En annen mener NRK bevisst innskrenker ytringsfriheten.

– Redaktør-kameratene, fra «fakestream» mediehusene, er alle opptatt av å innskrenke ytringsfriheten på nettet. Datatilsynet er og blir ubrukelig. Det samme er de kjøpte og betalte, norske «presstiturerte».

NRKs valg om å fjerne siste rest av kommentarfeltene sine kommer etter et år der spesielt Resetts kommentarfelt har fått gjennomgå av politikere og samfunnsdebattanter.

Blant annet uttalte Høyre-politiker Jan Tore Sanner at politiet burde ettergå kommentarfeltet til Resett, og at han ble kvalm av å lese folks ytringer.

Resett-redaktør Helge Lurås har hele tiden forsvart folkets rett til å ytre seg under nyhetssaker. I sin nye bok «Veien til Resett» har han viet et kapittel til hvorfor nettopp kommentarfeltet til Resett er viktig.

Dagbladet stengte sitt kommentarfelt i 2016. Senere fulgte en rekke andre medier, som for eksempel ABC Nyheter og Nettavisen.

annonse

Hva mener du om NRKs stenging av kommentarfeltet? Skriv din mening i Resetts kommentarfelt

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon