Polens statsminister Mateusz Morawiecki og Russlands president Vladimir Putin. Foto: John THYS and Tiziana FABI / AFP
annonse

I en historisk tale fratar Russlands president Vladimir Putin Sovjetunionen alt ansvar for utbruddet av andre verdenskrig. Polen må ta ansvaret, hevder Putin.

Putin har delvis rett, ifølge en anerkjent historiker. Men han velger sine fakta med omhu, skriver Berlingske Tidende.

Putin hevdet i en tale før jul blant annet at den polske ambassadøren i nazi-Tyskland var et «antisemittisk svin», som ville reise et monument av Hitler i Warzawa og deportere jøder. Utspillet har utløst en diplomatisk krise mellom de to landene.

annonse

Putins utspill er et direkte svar på en resulosjon i Europaparlamentet i fjor høst, hvor Sovjetunionen ble tildelt en like stor del av skylden for krigsutbruddet som Tyskland.

Delvis rett, mener historiker

Den anerkjente professor i historie, Sergey Radchenko ved Cardigg University, har studert de historiske dokumentene, og mener Putin har rett på enkelte punkter. Europaparlamentets resulosjon er direkte ahistorisk, mener Radchenko. Men også Putin er skyldig i cherry picking i historien.

annonse

– Putin har rett når han peker på den gjennomgripende antisemittismen i mellomkrigstidens Polen. Men det Putin glemmer å nevne er at Stalin selv var et antisemittisk svin, som etter krigen ledet an i en motbydelig antisemittisk kampanje i Sovjetunionen, skriver Radchenko.

På Twitter skriver Radchenko at historie er forvirrende, men det er bedre å være forvirret enn uvitende:

Putin selv hevder det ikke kun handler om å omskrive historien, men om den «patologiske russofobi» som fortsatt preger visse europeiske land.

– Både tidligere og nå er vi vant til at folk frykter Russland. Slik var det under tsarene, under Sovjetunionen eller i dag – ingenting har endret seg, sier Putin. Nå lover han å skrive en historisk artikkel som dokumenterer hva hans stab har funnet om Polen i arkivene.

Konkret anklager Putin Polen for å ønske et samarbeid med Hitler i forbindelse med invasjonen av Tsjekkoslovakia, hvor Polen håpet å få sin del av kaken.

Putin mener polske styrker drev sabotasje til fordel for tyskerne, og samtidig blokkerte sovjetiske tropper fra å komme tsjekkerne til unnsetning.

Det endte med München-avtalen, Chamberlains famøse «peace in our time», hvor Storbritannia ga tyskerne carte blanche i Tsjekkoslovakia, til sterke protester fra Moskva. Kort tid etter gikk polske styrker inn i Tsjekkoslovakia. Polen beklaget dette så sent som i 2009.

annonse

Putin forsøker på denne måten å rettferdiggjøre Sovjetunionens hemmelige avtale med Tyskland, den såkalte Molotov-Ribbentrop pakten fra 1939. Dette mener Radchenko er en klar feil av Putin.

– Stalins kyniske involvering i delingen av Polen, hans annektering av de baltiske stater og hans krig mot Finland er alle viktige fakta som viser at Sovjetunionen også bærer en viss del av skylden for utbruddet av andre verdenskrig, sier Radchenko.

Les også: Hundre år siden våpnene stilnet

Polen svarer

Polens president Mateusz Morawiecki anklager Putin for løgn i et fire sider langt tilsvar. Den russiske ambassadøren er kalt inn på teppet.

Da Polen i fjor markerte at det var 80 år siden krigen startet, var Putin ikke invitert, og Donald Trump måtte melde avbud. I år skal Russland markere at det er 75 år siden seieren i andre verdenskrig. En krig som kostet Sovjetunionen over 20 millioner menneskeliv.

annonse

Så spørs det om Trump stiller. Det synes nokså klart at Polens president ikke vil bli invitert.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse