Aktivister i «Extinction Rebellion» protesterer utenfor australske ambassaden i London, Storbritannia, 10. januar 2020. Innrammet: Klimaaktivist Greta Thunberg. Foto: Scanpix.
annonse
annonse

Britiske myndigheter har satt klimaaktivistgruppen Extinction Rebellion (XR) på den beryktede «Prevent»-listen over trusler mot nasjonal sikkerhet.

Ifølge The Guardian, har britisk antiterror-politi sendt ut en guide med retningslinjer rettet mot politifolk, regjeringsorganisasjoner og lærere, som lovpålegger dem om å rapportere om bekymring for «klimaradikalisering» og mistenkte XR-aktivister.

XR-aktivistene er dermed i samme situasjon som kjente ekstremistgrupper som konstituerer alvorlige trusler mot britisk nasjonal sikkerhet – inkludert nynazistiske terrorgrupper og pro-terrorisme islamistgrupper – som National Action and Al-Muhajiroun.

annonse

Adferd

Retningslinjene ber relevante personer identifisere og rapportere om individer som snakker i «sterke eller følelsesmessige termer om miljøspørsmål som klimaendringer, økologi, artsutryddelse, fracking (skiferolje-utvinning), flyplassutvidelser eller forurensning.»

Les også: Extinction Rebellion: Helter eller ekstremister?

annonse

Dokumentet pålegger også relevante personer å identifisere unge mennesker som deltar i ikke-voldelig handlinger, som for eksempel «sittende protester, visning av bannere eller skriving av graffiti med miljøtemaer».

Skolestreik

I guiden oppfordres det også til å lytte og se etter unge mennesker som «unnlater å gå på skolen» eller «deltar i planlagte skolestreiker» – i en referanse til den globale klimabevegelsen startet av klimaaktivisten Greta Thunberg, kjent som «Streik for klimaet».

Millioner av elever over hele verden – inkludert tusenvis i Storbritannia – gikk ut av skolen i streik i fjor, i protest mot det de kaller verdens regjeringers passivitet i møte med klimaendringer.

Guiden.

Oppdatering 14. januar

Etter å ha blitt konfrontert om innholdet i brosjyren fra Prevent av avisen The Guardian, har nasjonalt britisk politi trukket den tilbake. Det har også blitt fremsatt en unnskyldning til Extinction Rebellion UK.

XR-UK vurderer å saksøke Prevent for det de kaller for «feilrepresentasjon i brosjyren». Organisasjonen har gitt ut en pressemelding om forholdene her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon