- Resett - https://resett.no -

Demonstrasjoner mot hijab-forbud på skolen i svensk kommune

Etter et forslag fra Sverigedemokraterna (SD), har Skurup kommune vedtatt forbud mot hodeplagg i kommunens skoler.

Forslaget ble vedtatt i desember [1] med støtte fra SD, Moderaterna (M) og det lokale Skurupspartiet. Forbudet gjelder for både elever og personale ved kommunens barne- og ungdomsskoler. Tidligere har kommunen Staffanstorp gjort et lignende vedtak.

Beslutningen skaper sterke følelser. På mandag ble en demonstrasjon utenfor rådhuset gjennomført i regi av «Malmös unga muslimer». Også en motdemonstrasjon ble avholdt samme sted.

annonse

«Politiet sier at manifestasjonen gikk rolig for seg, bortsett fra en hendelse hvor en av motdemonstrantene fikk sin plakat slått i stykker», skriver Aftonbladet [2].

Ikke-muslimske lærere ifører seg hijab for å vise sin støtte

Seks ikke-muslimske lærere ved Prästamosseskolan i Skurup iførte seg hodeslør for å vise sin støtte til protestene. En av dem er Marit, som underviser i svensk som andrespråk.

annonse

– Elevene blir glade når de ser at også vi bærer slør. De føler at vi støtter dem, sier Marit.

Hennes kollega Susanne er også iført muslimsk hodeplagg. Hun sier mange av barna er nysgjerrige og spør hvorfor hun plutselig har iført seg slør.

– Jeg sier at det er i solidaritet med de som har på seg slør. Det argumentet kjøper de.

Rektor nekter å følge vedtaket

Beslutningen er ikke implementert ennå. Men skolens rektor gjør det allerede nå klart at han ikke vil følge opp vedtaket.

– Hverken jeg eller noen av mine kolleger kommer til å drive dette igjennom. Da blir det en personalsak som kommunen må håndtere, sier Mattias Liedholm, rektor ved samme skole.

Han gjør det klart at ingen elev skal måtte ta av seg hodeplagget ufrivillig, ikke så lenge han er i jobben.

– Er du forberedt på å gå av i så fall?

annonse

– Ja, jeg kommer aldri til å bryte loven.

Liedholm mener kommunen ikke kan finne på egne lover og lokale forbud som strider mot loven om religionsfrihet og diskriminering.

Les også: Tysk rektor ba foreldre kle datteren i hijab for å unngå rasistisk mobbing [3]

I strid med Europakonvensjonen

Skolverkets jurist Andreas Lindholm bekrefter Liedholms holdning, uten at han vil uttale seg i et enkelttilfelle:

– Vår vurdering er at generelle forbud mot hodeplagg strider mot Europakonvensjonen om religionsfrihet, og mot loven om diskriminering.

Et generelt forbud mot bruk av religiøse plagg og symboler i offentlige skoler ble innført i Frankrike i 2004. Det gjelder også kristne kors og jødiske kippaer.

En undersøkelse viser at forbudet har hatt en positiv effekt for muslimske jenter i Frankrike [4], som har fått merkbart bedre skoleresultater.

Østerrike vedtok i mai 2019 [5] å innføre forbud mot hijab i grunnskolen. Frp foreslo [6] i juli 2019 et lignende forbud i Norge, men forslaget har foreløpig ikke tilstrekkelig støtte i Stortinget. I Tyskland går enkelte motsatt vei, og anbefaler ikke-muslimer på skoler med høy innvandrerandel om å ta på seg hijab for å unngå å bli mobbet.

Tegn abonnement [7] eller støtt oss på andre måter [8] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474