Ahmed Samsam i en spansk rettsal, juni 2018. / AFP PHOTO / POOL / Luca Piergiovanni
annonse
annonse

I mer enn 900 dager har en dansk statsborger sittet fengslet i Spania, med en dom på 8 år i fengsel for å ha kjempet for Den islamske stat (IS) i Syria.

Men nå viser det seg at Ahmed Samsam (30) var agent for Danmark. Han var sendt ut og lønnet av Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), skriver Berlingske.

Allikevel tok ikke danske myndigheter ansvar for mannens skjebne. I to og et halvt år har saken vært mørklagt og familien uvitende.

annonse

PET og FE ga Samsam trening, penger og utstyr og sendte ham inn i krigsområdet. Det er nettopp disse reisene han er dømt for i en spansk domstol. Allikevel fikk han ikke hjelp av de ulike etterretningsavdelingene.

Ahmed Samsams danske advokat, Thomas Brædder fra advokatfirmaet Stagetorn i København, sier om de nye opplysningene:

– Det er etter min oppfatning fullstendig klart at PET og FE hadde en plikt til å orientere de spanske myndighetene umiddelbart etter anholdelsen.

annonse

Advokaten påpeker at politi og påtalemyndigheter har plikt til å sørge for at uskyldige mennesker ikke blir straffeforfulgt.

Reagerte for sent

Samsam ble anholdt 30. juni 2017. Først våren eller sommeren 2018 tok FE kontakt med den spanske etteretningstjenesten CNI, og forklarte at Samsam hadde handlet på ordre fra danske myndigheter. Men da lød beskjeden fra CNI at det var for sent, siden saken allerede var overført domstolen.

Samsam representeres i Spania av advokat Iván Jiménez Aybar. Han er helt klar på at Samsam ikke ville blitt dømt hvis alle fakta i saken var kjent:

– Hvis domstolen hadde visst at Ahmed Samsam var en dansk agent, ville han ikke blitt dømt for å tilslutte seg til en terrorgruppe. En dom for å tilslutte seg en terrorgruppe krever at den tiltalte støtter IS sine idéer.

Ahmed Samsam sier til Berlingske at motivet for å la seg rekruttere av PET var «et håp om å unngå terrorangrep i Danmark». Samsam ble rekruttert allerede i 2012.

Dro først til Syria på eget initiativ

Før Samsam ble rekruttert hadde han på eget initiativ reist inn i Syria for å kjempe for en lokal milits kjent som Kata’ib al-Iman, «Troens Brigade». Disse regnes som en salafistisk gruppe, men ikke som en del av IS. IS nevnes først i PETs trusselvurdering 24. november 2013. Denne reisen ble ikke ansett som straffbar, og Samsam ble aldri siktet.

annonse

Årsaken til at Samsam ikke fortalte spanske myndigheter utfyllende om sitt samarbeid med PET og FE, var at han fryktet for sin egen sikkerhet, siden han risikerte å sone sammen med IS-sympatisører.

Spansk høyesterett avviste å omgjøre dommen, selv om han hadde hatt «sporadisk kontakt» med dansk etterretning. Men dommerne kjente ikke til at det dreide  seg et kontinuerlig engasjement,  ikke sporadisk kontakt.

Både PET og FE avviser å bekrefte eller avkrefte saken, med henvisning til tjenestens særlige arbeidsvilkår.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon