Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
annonse

Flere nordmenn bør bytte bank. Det er konklusjonen etter å ha sammenlignet prisene på banktjenester innen lån og sparing.

Norske banker har lagt flere gode år bak seg. Høye innskuddsmarginer og lav styringsrente har bidratt til å øke bankenes egenkapitalavkastning. Utviklingen har derimot ikke kommet alle kunder til gode, skriver Leading Web Solutions i en pressemelding.

Et eksempel er nivået på innskuddsrenten som tilbys på diverse sparekontoer.

annonse

Finansportalen har listet opp prisene hos nærmere 200 norske banker, hvor majoriteten betaler magre 1 prosent i årlig rente. Noen tilbud ligger så lavt som 0,05 prosent.

Les også: Boligpriser, renter og varehandel i Norge 2020

Best betalt får man hos Grue Sparebank og Sparebank1 Telemark som begge tilbyr en årlig innskuddsrente på 4,30 prosent.

annonse

Norske sparere har nærmere 1.300 milliarder kroner på konto hos landets banker. Mange av kundene går derfor glipp av betydelige renteinntekter hvert år.

(Undersøkelsen legger til grunn at sparer er 30 år gammel med et bankinnskudd på 100.000 kroner.)

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boligpriser, renter og varehandel i Norge 2020

Lønner seg å flytte lån

Lån med sikkerhet er et annet område hvor det ofte lønner seg å ta grep. Boliglånsrenten er et godt eksempel. Også i dette tilfellet benyttes tall fra Finansportalen som et grunnlag for sammenligning.

For et boliglån på 2 millioner med 20 års nedbetalingstid og 80 prosent belåningsgrad vil det billigste tilbudet ha en rente på 2,69 prosent (Din Bank – Sparebanken Øst).

De dyreste alternativene har derimot en rente som overstiger 4,50 prosent. Som låntaker kan man dermed risikere å betale nesten 500.000 kroner i unødvendige renteomkostninger over lånets levetid.

annonse

Et annet område er forbrukslån og øvrige typer lån uten sikkerhet. Rentene på disse produktene varierer mye mellom hver bank, men ligger i snitt omkring 14-16 prosent.

Likevel er det flere som betaler langt mer i årlige renter. En gjennomgang av prisene på usikrede lån hos billigeforbrukslån.no viser at kostnadene i noen tilfeller kan tippe 200 prosent i årlige renter.

Denne gruppen bør vurdere å søke om et samlelån for å redusere rentebelastningen.

Å flytte et lån over til en annen bank kalles ofte for «refinansiering». Metoden innebærer at man flytter ett eller flere gjeldskrav over til en annen bank, hvor lånene konsolideres. Det nye lånet vil deretter ha en mer akseptabel rente, som igjen sparer låntaker for penger.

Hvorfor vegrer mange seg mot å bytte bank?

Ofte handler det om én ting: Lojalitet. Mange kunder har brukt den samme banken i en årrekke, hvor de opparbeider et lojalitetsforhold til rådgivere og ansatte.

annonse

I tillegg er det mange som tror at prosessen med å bytte bank er komplisert. I realiteten er det enkelt å flytte lån og sparekontoer over til en annen bank. Den nye banken vil som regel ta hånd om det rent praktiske.

Et siste punkt handler om tilgjengelighet. Innføringen av BankID har gjort det mulig å utføre de fleste banktjenester elektronisk på nettet. For mange kunder er det derimot fortsatt viktig å kunne besøke bankens filialer personlig.

Kilde: Leading Web Solutions

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse