Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, skal ha sagt at det nå er på tide å sende riksrettsklagene mot Donald Trump til Senatet. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Representantenes hus i USA skal onsdag holde en avstemning om å overføre riksrettssaken mot president Donald Trump til Senatet.

Det bekrefter lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, etter at tidspunktet ble omtalt av flere av hennes partifeller.

Etter avstemningen vil selve riksrettssaken i Senatet kunne begynne i løpet av noen dager.

annonse

– Senatet må velge mellom grunnloven og en dekkoperasjon, skriver Pelosi på Twitter tirsdag.

Utsettelse

Inntil nå har Pelosi utsatt overføringen av anklagepunktene til Senatet. Grunnen er at hun har ønsket forsikringer om at vitner vil bli innkalt til Senatet under riksrettssaken.

Noen slik forsikring har hun ikke fått fra Mitch McConnell, lederen for det republikanske flertallet i Senatet. Likevel har hun nå besluttet å bringe prosessen videre.

annonse

Tiltalebeslutningen i saken ble vedtatt av Representantenes hus i desember. Trump er anklaget for maktmisbruk og for å ha forhindret Kongressens arbeid.

Presset Ukraina

Bakgrunnen for saken er at Trump i fjor forsøkte å presse myndighetene i Ukraina til å starte en etterforskning som ville ha involvert demokraten Joe Biden. Han håper å bli Trumps motkandidat i presidentvalget i USA senere i år.

Selv om Demokratene mener Trump er uskikket til å være president, blir han med høy sannsynlighet frikjent av det republikanske flertallet i Senatet. Medlemmene av Senatet fungerer som jury i riksrettssaker i USA.

Representantenes hus skal onsdag også utpeke en gruppe representanter som vil fungere som anklagere i riksrettssaken.

Når saken begynner i Senatet, vil de hundre senatorene formelt bli tatt i ed av høyesterettsjustitiarius John Roberts.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon