Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

For en med sterk sans for sosiologisk tenkning er denne nærmest poetiske formuleringen av Dag Østerberg stadig noe å merke seg ved: Der det formelle danner som en skorpe på virkeligheten, og tenkningen utarter til formalisme, prøver sosiologien å få skorpen til å sprekke, slite av den blanke fernissen, la det fortrengte stoffet tyte frem.

I dette henseende har enhver sosiologi noe undergravende, nedbrytende, uærbødig ved seg, om ikke i noen umiddelbar politisk forstand.

Les også: NRK skrev først at drapsmistenkte i Prinsdal-saken hadde arabisk utseende – så slettet de beskrivelsen

annonse

Det samme kan sies om Resett som nyhetsmedium. Bytt ut «sosiologien» og «enhver sosiologi» med Resett og les på nytt. Det klinger like bra.

I forbindelse med en stygg voldssak på Haugerud i Oslo ganske nylig har VG-journalist Eiliv Frich Flydal valgt å omtale Resett (og Document) som et islamkritisk nettsted. Er dette et presist ordvalg for det Resett representerer?

Kanskje Flydal har gått i «lære» hos Lars Joakim Skarvøy som heller ikke gikk av veien for å være «litt upresis» i forbindelse med «en dansende Giske på pub». Mon tro om Flydal også var en av de som ikke ble navngitt fra pølsefesten hos Hadia Tajik, eller rettere sagt «samrøre-festen» mellom Makten og de angivelig maktkritiske.

Det som er helt klart, er at Resett har utfordret ulike maktsfærer og økonomiske interesser. VG ser antagelig konkurransen fra Resett som truende og derfor omtales Resett snevert og som alt annet enn et nyhetsmedium. Den maktkritiske effekt ved Resett sitt inntog i offentligheten, kan også leses ut av den svært lesverdige boken til Resetts redaktør Helge Lurås. Enhver samfunnsinteressert borger bør lese «Veien til Resett» med den megetsigende undertittel «løgn, illusjoner og politisk korrekthet».

annonse

Tidligere har VG omtalt Resett som et høyreradikalt nettsted, noe Shurika Hansen, Resett-medarbeider og Xstra-redaktør på samme plattform, imøtegikk på en veldig god måte, bl.a. hvordan en slik betegnelse gir et potensielt farlig stigma. Bergens Tidende har på liknende måte brukt merkelappen høyreradikal blogg om Resett.

Kulturminister Trine Skei Grande har også beskrevet Resett som en blogg, samtidig som hun hyllet journalister og journalistikken under Nordiske Mediedager i 2019. For de som befant seg der hadde vel ikke problematisert statsrådens moral og etikk knyttet til den famøse «Åker-episoden»? Det gjorde Resett «til gangs».

Er Resett en blogg? Kun et nettsted, sågar innsnevret til et islamkritisk nettsted?  Ifølge Norsk akademis ordbok defineres et nyhetsmedium som et massemedium som formidler nyheter. Resett formidler nyheter på en digital plattform som når ut til over 40 000 lesere hver dag og har om lag 200 000 unike brukere i løpet av en uke. VG, Bergens Tidende, Kulturminister og andre: Resett er vel etter denne definisjonen et nyhetsmedium?

Les også: Tybring-Gjedde: Motstemmer i klimadebatten er samfunnets kjettere

På ordbokens nettside kan man også lese: NAOB – Det Norske Akademis ordbok (Norwegian Academy Dictionary) er en fritt tilgjengelig, løpende oppdatert digital ordbok, publisert på oppdrag fra Kulturdepartementet og støttet av en rekke av landets ledende allmennyttige stiftelser og fond (…). Ironisk nok ledes NAOBs oppdragsgiver av Trine Skei Grande.

annonse

Kanskje «noen bør snakke sammen» for å redigere litt i NAOBs definisjon av et nyhetsmedium, slik at Resett ikke faller innunder? Da kan kulturministeren og andre ha ordene sine litt mer i behold og fortsette devalueringen av Resett som konkurrent og et nyhetsmedium som genuint utfordrer ulike maktstrukturer (ja, islam også).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon