Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Lærer og skribent Sverre Avnskog forteller om fornektelse, berøringsangst og utrygghet på Søndre Nordstrand. 

Torsdag publiserte Resett en gjengivelse av et Facebook-innlegg skrevet av Sverre Avnskog, som handlet om sistnevntes families beslutning om å flytte fra området der de har bodd i flere år, som følge av trakassering fra muslimske ungdommer. 

I teksten forteller Avnskog om trusler mot sin familie, samt kasting av egg og stein på huset deres, og om seksuell trakassering av datteren.

annonse

Avnskog forteller i et intervju med Resett at han har bodd på Søndre Nordstrand i Oslo siden tidlig på 90-tallet, og har sett hvordan bydelen har utviklet seg.

– Jeg har jo bodd på Holmlia siden 1991, og jobbet der som lærer. Det gjorde jeg fra 1984. For å si det sånn, Holmlia er veldig delt. Det er noen borettslag og deler av Holmlia som er veldig velfungerende, med få innvandrere. Men under boligkrakket på 90-tallet ble det veldig billig å flytte til Holmlia syd, forteller han. 

Les også: «Erik» utviklet PTSD av å vokse opp i Groruddalen – norske gutter utsettes for rasistisk vold på Oslo øst

annonse

Berøringsangst

Den samfunnsengasjerte læreren mener å ha observert at de som er bosatt i den velfungerende delen av Holmlia ikke har grep om virkeligheten.

Sverre Avnskog. Foto: Privat.

– I den sydlige av Holmlia så er det tett med innvandrere. Og det som er rart med folk på Holmlia, er at de som bor i den velstående delen benekter for at det finnes et eneste problem. Det er i den sydlige delen problemene er veldig store, sier han, og fortsetter:

– Det at så mange fornekter er jo på en måte årsaken til at det blir gjort så lite. Folk tror at alle har det like fint som seg selv, men det stemmer ikke. 

Forskjeller

Avnskog er bekymret, fordi mange av ungdommene ikke har noe å gjøre, når andre i mer velstående familier er bortreist på ferie for eksempel.

– Ungdommer fra den dårlig fungerende delen av bydelen har vandret rundt gatelangs på sommeren og vært ulykkelige, sviktet av foreldrene sine i sommerferien. De gikk rundt og hadde ingenting å foreta seg. Alle andre var på ferie. 

Til å begynne med var det ikke så høy innvandrerandel ved skolen der Avnskog var ansatt fra 1984.

annonse

– Så kom bølgene av innvandrere, båtflyktninger fra Vietnam, kurdere, tyrkere og så videre. 

Han mener å ha opplevd at det er stor forskjell på disse gruppene. 

– Min erfaring var at for eksempel båtflyktningene fra Vietnam har med seg en bagasje som gjør at de er veldig flittige og flinke. De jobber og strever for å få et godt liv i Norge. Flyktinger fra Midtøsten, de er gjerne annerledes, mer høylytte, de har større aggresjon og utagerer mer, slår han fast.

Sosial kontroll

Læreren reagerte også på at mange av jentene i en del innvandrermiljøer virket å være ufrie og bundet av helt andre krav enn sine brødre. 

– Blant pakistanske innvandrere, der var jo jentene nærmest stumme og ble tillatt veldig lite spillerom. De måtte ofte være hjemme og passe yngre søsken, mens guttene hadde gjerne fritt spillerom, som de gjerne brukte på å henge ute, med lite kontroll fra foreldrene, sier Avnskog. 

Han stilte seg opprinnelig bak den rådende oppfattelsen av multikultur som noe positivt til å begynne med. Dette har siden endret seg. 

– Jeg var jo skikkelig på venstresiden på denne tiden, men jeg så jo at det som venstresidens politikere beskrev, det stemte ikke med virkeligheten. Jeg så noe helt annet. Venstresiden har sviktet innvandrere som er de svake i egen kultur. Det har ikke vært stuerent å snakke om at innvandrere kan diskrimineres av sine egne. Det handler i stedet hele tiden om at innvandrere er ofre for nordmenns rasisme. Men de har sitt hierarki. Det så jeg virkelig klart.

Les også: “Ingvild” bor på Oslo øst – hun ønsker bare å prate med noen som forstår

Populær hos det motsatte kjønn

Avnskogs datter fikk mye oppmerksomhet fra guttene på Bjørndal. De var interesserte i henne. 

annonse

– Hun ble veldig populær og fikk masse venner. Hun er jo en veldig pen jente, og gutta falt for henne som fluer. Hun fikk meldinger der det stod ting som «jeg elsker overalt på jorden» og slike ting, forteller familiefaren til Resett.

– For oss kom det som et sjokk da de første eggene smalt mot huset vårt, og vi forstod først ikke hva dette var. Vi bodde ved siden av en ungdomsklubb, så jeg tenkte det var rampete ungdommer. Jeg sa til de andre i familien at vi skulle roe oss ned, og at dette skulle gå seg til.

Livredde

Situasjonen ble gradvis forverret.

– Det fortsatte med eggkasting, og at de kom og ringte på og løp sin vei. Så kom det steiner etter hvert. Det toppet seg da en stein ble kastet mot stuevinduet vårt. Da tenkte jeg at dette orket jeg ikke mer. Ungene var livredde og gråt, og våget ikke være hjemme alene, sier Avnskog, og skyter inn:

– Så fikk jeg hjerteinfarkt også, på toppen av det hele.

Han tar skarpt avstand fra rasismeanklagene som er blitt rettet mot ham etter avsløringen. 

– Jeg er i utgangspunktet egentlig positiv til innvandrere, og har ingen problemer med å være sammen med folk fra ulike deler av verden. Våre nærmeste naboer var kjempegreie, de var muslimer og vi hadde kjempegod kontakt med dem og synes det var fint. I utgangspunktet var jeg positiv til et flerkulturelt samfunn, og jeg har ingen fordommer mot folk fra andre deler av verden, så lenge folk er trivelige og gode naboer er det bra nok for meg.

Fritidsklubber

Noen politikere, kanskje spesielt på venstresiden, mener samfunnet bærer skylden for at ungdommer blir kriminelle, og da gjerne at det er politikernes ansvar å bygge flere fritidsklubber for å forhindre dette. Avnskog har, etter det han har erfart, liten tiltro til dette som en løsning. 

– Bare vi får flere fritidsklubber så ordner det seg, tror noen. Men vi hadde adresse ved siden av fritidsklubben i området, og fant ut at det var et mønster i egg- og steinkastingen. Det skjedde alltid på fredager da klubben var åpen. De muslimske guttene planla at de skulle gå opp og kaste litt på huset vårt. Det er nesten tragikomisk å tro at fritidsklubber løser noen problemer, konstaterer han.

Han mener å være helt sikker på hva som var årsaken til egg- og steinkastingen.

– Det var en ren hevnaksjon fra de som hadde vært begeistret for datteren vår. Da hun valgte dem bort, skulle de hevne seg. Hun hadde gått over til fienden.

Les også: Familie flyktet til vestkanten etter 21 år på Holmlia: – Vi klarte ikke mer

Engasjert lærer

Avnskog forteller at han som lærer brenner for sine elevers ve og vel. Derfor har han også blitt hyllet av tidligere elver med innvandrerbakgrunn, på grunn av sitt engasjement. 

– Jeg hadde mange innvandrerelever, og jeg er den typen lærer som lett blir veldig glad i barna. Jeg bryr meg om dem og stiller opp. Jeg er kanskje den typen lærer som nesten blir litt for glad i barna, og jeg strekker meg veldig langt for dem. Det har ingenting med deres opprinnelse å gjøre.

Han synes det er vondt at noen mener at han er rasist eller kynisk. 

– Det er så lett at vi som kommer med virkelighetsbeskrivelser blir fremstilt som kalde, kyniske individer som ikke bryr seg om andre.

– Det kommer av og til utsagn som kan gjøre vondt. Som når noen sier at de er glade for at jeg ikke er lærer for barna deres. Det å bli sett på som rasist, at man ikke liker folk på grunn av hudfarge, det er jo urimelig, avslutter Avnskog.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon