Finansminister Steven Mnuchin sier USA ikke lenger anser Kina som en valutamanipulator. Her sammen men utenriksminister Mike Pompeo. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Kina stemples ikke lenger som en valutamanipulator av USA. Det skjer dager før en handelsavtale mellom landene blir underskrevet.

Kunngjøringen fra finansdepartementet mandag kveld kommer fem måneder etter at president Donald Trumps administrasjon stemplet Kina som en valutamanipulator. Det var første gang siden Clinton-administrasjonen gjorde det i 1994.

Finansminister Steven Mnuchin sier USA har fjernet betegnelsen valutamanipulator fra Kina på grunn av forpliktelsene i handelsavtalen som skal signeres i Det hvite hus på onsdag.

annonse

– Kina har forpliktet seg til å avstå fra konkurransevridende manipulering av valutaen og jobber for åpenhet og ansvarlighet, skriver Mnuchin i en rapport til Kongressen.

Selv om det amerikanske finansdepartementet fjerner Kina fra svartelista, står det mektige asiatiske landet fremdeles på lista over ti land som USA følger med på. På denne lista står Kina, Japan, Irland, Italia, Tyskland, Singapore, Sveits, Sør-Korea og Vietnam.

Børsoppgang før signering av handelsavtale mellom USA og Kina

Flere børser i Asia åpnet med oppgang tirsdag. Årsaken er forventningen om et bedre forhold mellom handelsgigantene USA og Kina.

annonse

I Tokyo steg Nikkei-indeksen 0,7 prosent ved åpning tirsdag. Hongkong og Shanghai fulgte begge med en noe svakere oppgang på 0,2 prosent. Singapore la på seg 0,3 prosent og i Sør-Korea sted børsen med 0,7 prosent.

Også børsene i Sydney, Wellington, Taipei og Jakarta startet noe opp tirsdag.

– Forventningen om et bedre forhold mellom USA og Kina gir medvind i markedet, sier markedsanalytiker Makoto Sengoku ved forskningsinstituttet Tokai i Tokyo.

Den positive reaksjonen på børsene verden over kommer som følge av nyheten om at USA og Kina signerer en handelsavtale onsdag. Avtalen kan legge en demper på en langvarig handelskrig mellom de økonomiske stormaktene.

Mandag kveld ble det kjent at USA også ikke lenger anser Kina som en valutamanipulator. Det bidro til at Wall Street avsluttet sterkt mandag. S&P 500 og Nasdaq steg til nye høyder på grunn av optimismen generert av den nært forestående avtalen. Dow Jones var opp 0,3 prosent.

annonse

Apple, Alphabet og andre teknologiselskaper var blant selskapene som bidro til rekordene. De sterke resultatene kommer også på grunn av de kommende kvartalsresultatene, skriver Reuters.

Kinas handelsoverskudd med USA redusert

Overskuddet til Kina svekket seg samtidig som de to økonomiske stormaktene sto midt i en handelskrig som blant annet involverte økt toll på utvalgte varer.

Overskuddet var i fjor på omtrent 296 milliarder dollar, om lag 2600 milliarder norske kroner. Det er en reduksjon på 8,5 prosent fra 2018. Da endte overskuddet på 323 milliarder doller, viser offentlige tall publisert tirsdag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon