- Resett - https://resett.no -

Babcock-ansatte: Støyen går inn på oss

De prøver å stenge det ute. Men langvarig mediepress og harde utfall i sosiale medier tærer på de ansatte i Babcock.

Torsdag fikk Babcock besøk av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i Alta. Der fortalte flere ansatte om hvordan de har opplevd stormen de har stått i de siste månedene.

– Det har vært slitsomt for oss å ha det mediefokuset hele tida, sier Anette Vreim til NTB.

annonse

Hun er verneombud i Babcock og én av bare fem kvinner blant de 98 flygerne i bedriften, som overtok som operatør for luftambulansetjenesten i fjor.

På jobb har de innført en regel om at de ikke skal snakke om alt bråket rundt overtakelsen. De prøver så godt de kan å holde fokus på arbeidsoppgavene, som kan være svært utfordrende.

– Men vi merker at det begynner å gå inn på oss, sier Vreim.

Spesielt krevende har det vært å lese kommentarene i sosiale medier.

annonse
[1]

–Vi hadde jo tjent bedre penger hvis vi hadde gått til Widerøe, SAS eller Norwegian. Men vi brenner for tjenesten. Vi vil være der for pasientene, sier Vreim.

Influensabeskyldninger
I jula ble flere i teamet rammet av influensa. Da beskyldte enkelte dem for å spille syke. Det traff hardt.

– Én ting er at vi kan bli kritisert på fakta. Men å komme med beskyldninger om at vi gjennomfører ulovlige aksjoner og setter pasientene i fare, det er tungt, sier Babcock-kaptein Geir Atle Skandsen til NTB.

– Det er støy som vi prøver å ikke la oss påvirke av. Men vi blir jo påvirket, sier han.

Han mener utviklingen nå går riktig vei. Babcock ble rammet av store tekniske problemer etter overtakelsen i fjor sommer, men i dag er situasjonen vesentlig bedre. Alle flyene er i drift. Vaktplanene er fortsatt utfordrende å fylle, men nye flygere og teknikere er på vei.

annonse

– Babcock har fått kritikk, sikkert mye berettiget kritikk, men det er også viktig å se framover, sier Skandsen.

Vreim legger til at de i utgangspunktet er takknemlige for at mediene og politikerne bryr seg. Det fører til at det blir gjort noe med problemene.

– Men det har vært veldig mye søkelys over lang tid.

Vil gjøre luftambulansen statlig
Støre mener de Babcock-ansatte fortjener ros for innsatsen. Men etter møtet er han også styrket i troen på at standpunktet han flagget tidligere denne uka, er det riktige: Luftambulansen bør overtas av staten.

– De aller fleste ambulansene på hjul er nå integrert i sykehusene. Jeg mener det er sterke argumenter for at det også bør gjelde for ambulansene på vinger, sier Støre.

Han understreker at det i så fall må skje på skikkelig vis. Staten må respektere kontraktene som er inngått med Babcock. Men får Støre regjeringsmakt, vil han sette i gang arbeidet med statlig overtakelse.

Ikke fornøyd
Helseminister Bent Høie (H) var onsdag i Stortinget for å redegjøre om situasjonen. Der gjorde han det klart at han ikke er fornøyd med at Babcock fortsatt ikke leverer etter avtale.

– Spesielt i Nord-Norge er denne tjenesten avgjørende for at folk skal kunne få nødvendige helsetjenester. Jeg ser derfor svært alvorlig på den til tider svekkede beredskapssituasjonen som har oppstått i tida før og etter operatørbyttet, sa Høie.

annonse

Støre mener det er bra at Høie erkjenner at situasjonen er alvorlig.

– Og jeg mener han har en stor del av ansvaret for det selv, sier han.

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826