- Resett - https://resett.no -

Bøhler kritisk til manglende oppmerksomhet om ære i dødsvold-rettssak

«Uansett hva retten kommer til når det gjelder slagene og dødsårsaken, har første dag i retten vist at bakgrunnen for hendelsen med det tragiske utfallet, er æreskultur.»

Jan Bøhler er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og fra Groruddalen i Oslo. Tirsdag var han i retten for å følge den såkalte æresvoldsaken på Holmlia, der  16 år gamle gutten Mohammad Altai ble slått ned fordi han han var i et forhold med en jente. 

Bøhler skriver [1] at i forklaringen som ble lest opp sa tiltalte, som er storebror, at han skulle møte Mohammed Altai for å si at han måtte holde seg unna søsteren hans etter at han hadde fått vite at de «holdt på». Men da Altai sa at han elsket henne, mistet den tiltalte kontrollen.

annonse

Bøhler er kritisk til at ære ikke i større grad er tema i denne rettssaken.

«Uansett hva retten kommer til når det gjelder slagene og dødsårsaken, har første dag i retten vist at bakgrunnen for hendelsen med det tragiske utfallet, er æreskultur. Det virker da rart at det i tiltale eller opplegg i retten ikke ser ut til å være meningen å belyse dette nærmere. Det kunne vært belyst ved at for eksempel vitner beskriver hvordan denne kulturen arter seg, da det blant annet ofte ligger et press fra flere bak det som skjer. Da ville samfunnet og de miljøene det mest gjelder ha større sjanse til å lære av denne alvorlige saken.»

Han reagerer også på at mange av vitnene ikke husker detaljer fra avhør med politiet, som at tiltalte hadde bedt dem si at Altai jogget utenfor skolen og kollapset. 

annonse

Bøhler lytter dette til det store antallet som var til stede for å støtte tiltalte.

«Det oppstod en episode mellom noen av dem og et av vitnene ute på gangen, som ikke skal skje i norske rettslokaler. Vitner skal føle seg trygge og godt ivaretatt, og i saker som dette trodde jeg det var sørget for nærvær av synlig politi hele tida. Man kan ikke se bort ifra at den store hukommelsessvikten henger sammen med at vitnene har kjent et sterkt press både på rettsdagen og i de to og et halvt årene politiet har brukt på å få saken fram for retten.»

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474